Slechte communicatie kost patiënt leven
04 Mar 2011, 05:30
foto


Twee medische specialisten uit Nickerie én Paramaribo zijn het met elkaar eens. De 22-jarige Oemesh Singh moet acuut behandeld worden, anders zal hij sterven. Het Streekziekenhuis Nickerie (SZN) zocht assistentie. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo had geen plaats op de ‘intensive care afdeling’. Het Diakonessenhuis kon hulp bieden, maar chirurg A.Bergen vroeg dat SZN met algemeen directeur Rakesh Gangaram Panday belt.

August Lila, waarnemend directeur van het SZN, pakt de telefoon en vraagt om hulp aan Gangaram Panday. “We hebben als ziekenhuis de garantie gegeven, maar er werd geweigerd om de patiënt op te vangen. De directeur wilde ‘cash’ hebben. Ik heb niet gezegd dat het om een acute situatie gaat, omdat de specialisten al gecommuniceerd hadden met elkaar. Maar, een directeur belt toch niet een andere directeur voor een klein iets op?”, zegt Lila aan Starnieuws.

Miscommunicatie
Gangaram Panday zegt dat het ziekenhuis maandelijks enkele patiënten in levensnood opvangt, zonder enige eisen te stellen. “Ik heb nooit over ’cash’ gesproken en aan mij is nooit gezegd dat het om een vrij ernstige situatie gaat. In acute situaties weigeren we nooit. Dat kunnen alle ziekenhuizen beamen. De procedure is dat de desbetreffende specialist van het ziekenhuis de directie hieromtrent informeert en dan vallen alle financiële verplichtingen weg. Door miscommunicatie heeft onze specialist dat niet gedaan”, aldus Gangaram Panday.

Rinia Codfried-Kranenburg, geneeskundig directeur van het Diakonessenhuis, zegt dat het bieden van hulp aan een patiënt in levensnood prioriteit geniet. In dit geval gelden de financiële verplichtingen niet en wordt slechts gekeken naar het belang van de patiënt. Zij merkt op dat er een miscommunicatie is geweest. De specialist van het Diakonessenhuis zou zelf de toestemming gevraagd moeten hebben aan de directie. Dat is niet gebeurd, waardoor het niet duidelijk is geworden hoe ernstig de patiënt wel was.

Patiënt overlijdt
Chirurg Bergen, anesthesist N.Boedjawan en de voorzitter van de medische staf J. Pengel van het Diakonessenhuis hebben hun oordeel vastgelegd in een drie pagina’s tellende brief. Dit schrijven is gericht aan de medisch directeur Codfried, het bestuur van Diakonessenhuis, de directies van SZN, AZP, de Nationale Ziekenhuis Raad. “Op maandag 21 februari 2011 om ongeveer 7 uur AM kwam de 22-jarige patiënt te overlijden ongeveer 27 uur na het trauma en 17 uur na een verzoek om overplaatsing”. Singh was een dag eerder betrokken bij een aanrijding. Regie Li Fo Sjoe van de medische staf van SZN zegt dat de patiënt veel bloed verloren had. Om zijn leven te redden moest hij opgenomen worden op de intensive care afdeling.

De medici stellen in hun brief dat de “botte weigering en eenzijdig genomen beslissing vanuit de directie van het Diakonessenhuis des te meer onacceptabel is omdat mogelijke kosten voor deze patiënt die op het ziekenhuis afgewenteld zouden kunnen worden, in geen enkele verhouding staat tot de elke dag gemaakte schulden van het ziekenhuis voor andere zaken die zonder meer geaccepteerd worden. Het bieden van hulp aan een patiënt in levensnood heeft kennelijk geen prioriteit meer. Dit gebeurde is niet goed te praten.”

(Wanita Ramnath)

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May