Simons: Relatie Suriname-India van grote waarde wereld
21 Jun 2018, 06:28
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons spreekt het Indiase staatshoofd toe tijdens een buitengewone openbare vergadering. (Beeld: DNA)


“Suriname biedt de wereld een mogelijkheid om een nieuw ontwikkelingsmodel te realiseren waarbij het evenwicht tussen menselijk welzijn op korte termijn, niet in contrast staat met duurzaamheid en welzijn in de nabije en verdere toekomst. Gerichte samenwerking tussen Suriname en India zal wezenlijk kunnen bijdragen hieraan”. Hiermee benadrukt Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), het belang van de samenwerking tussen India en Suriname.

Assembleevoorzitter Simons opende de buitengewone openbare vergadering, die speciaal is uitgeschreven voor de president van India, Ram Nath Kovind, die op een staatsbezoek is in Suriname. Simons zegt dat dit bezoek aangemerkt mag worden als een historisch hoogtepunt in de lange en warme relatie tussen Suriname en India, sinds de onafhankelijkheid van ons land. “Grote delen van ons volk zijn uit India gekomen en hebben hun cultuur en taal meegebracht, waarmee zij bijdragen aan de zeer dynamische verscheidenheid in de eenheid die wij als Surinaams volk vormen”, zegt de Assembleevoorzitter, “Iedereen in Suriname wordt aangeraakt door iedere cultuur die onze samenleving rijk is en zo de verbinding met onze landen van herkomst die de bronnen zijn van de culturen die samen onze Surinaamse identiteit vormgeven”.

India heeft volgens Simons een historie van het bevorderen van onafhankelijke ontwikkeling in vrede voor alle landen op de wereld en speelt als grote en groeiende natie een steeds grotere rol in de nationale politiek en economie. Ook Suriname heeft de bevordering van vrede en zelfstandige ontwikkeling van naties in onze grondwet en buitenlandse politiek verankerd, merkt Simons op. “Echter zowel klein Suriname als het enorme India worden reëel bedreigd door veranderingen in klimaat en de gevolgen die dit heeft voor onze economieën en het leven van onze mensen”, stelt zij.

Suriname zal ondanks het grote percentage bosbedekking en de toezegging om dit te behouden, met behulp van de wereldgemeenschap door zijn eigen ontwikkeling geen grote invloed kunnen hebben op dit wereldwijd probleem, meent Simons. De keuzes die India maakt, daarentegen, zullen volgens de Assembleevoorzitter, van enorme invloed zijn op de hele wereld. “We zijn daarom als volksvertegenwoordigers positief gestemd over de voorhoede rol die India neemt op het gebied van het bevorderen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en technologische ontwikkelingen op dit gebied”. Simons denkt daarbij aan de rol van India bij de vorming van de Solar Alliance, waarvan de toetreding van Suriname in de eerste helft van dit jaar, door DNA unaniem werd goedgekeurd. “

Suriname heeft een pad uitgezet, waarbij meer sectoren zoals de agrosector, ecotoerisme en ICT een belangrijk deel moeten gaan uitmaken van een meer diverse, meer weerbare Surinaamse economie. De ervaring van andere landen en ondersteuning zal hierbij nodig zijn. De Indiase ervaring en mogelijkheden tot capaciteitsopbouw in deze sectoren, zijn voor Suriname belangrijk”, zegt Simons, “De Nationale Assemblee vertolkt de overtuiging van het volk van Suriname dat de verdere uitbouw van de relatie tussen Suriname en India, van grote waarde is voor onze landen, maar ook voor onze wereld”.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May