WK 2018: Spanje moeizaam langs Iraanse muur
20 Jun 2018, 17:40
Scheidsrechter Andres Cunha uit Uruguay roept de assistentie van de videoscheidsrechter in. Duidelijk te zien is dat het om buitenspel gaat. (Foto: Reuters)

‘La Roja’ heeft in Kazan moeizaam de drie punten binnengehaald tegen een zwaar verdedigend Iran. De wedstrijd is uiteindelijk met 1-0 op slot gezet. De Iraniërs vieren in de 63e minuut feest omdat ze denken de gelijkmaker te hebben gescoord. Scheidsrechter Andres Cunha roept de assistentie van de videoscheidsrechter in, waarbij buitenspel duidelijk te zien is. Overigens heeft de grensrechter al aangegeven dat het om buitenspel gaat.

Spanje moest winnen vandaag om kans te maken op de volgende ronde. Het spel begint intensief. In de eerste tien minuten zijn zeven overtredingen geregistreerd. Spanje opereert in de ruimte buiten het strafschop gebied om de 11-spelers tellende muur van Iran te kunnen slopen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zodra de bal in het 16-meter gebied komt, worden man en bal direct omsingeld door 3 tot 5 rode shirtjes. Spanje probeert lage en hoge ballen in het bewaakte gebied te krijgen, maar zonder resultaat. Isco en David Silva van Spanje, spelers die wonderen kunnen verrichten in kleine spaties, hebben geen bres kunnen slaan in de Iraanse muur. Iran probeert Spanje te counteren en af te straffen op foutjes, maar kan doelverdediger David de Gea niet testen. De eerste helft eindigt zonder doelpunten, maar vol spanning.

De tweede helft is een herhaling van de eerste, alleen zijn de teams scherper tegenover elkaar. Iran countert beter en begint de Spaanse verdediging meer te testen. In de 52e minuut krijgt Diego Costa een prachtige doorspeelbal van Andres Iniesta. Hij probeert met een kapbeweging langs de Iraanse verdediger Ramin Rezaeian te stappen. De bal komt tegen de voet van de verdediger aan en daarna weer tegen de knie van Diego Costa. Spanje heeft zo door een kier van de defensieve muur een doelpunt kunnen forceren.

Iran laat zich niet opbreken en krijgt de bal ook in het net na een vrije trap. Dit doelpunt wordt niet goedgekeurd. De grensrechter heeft zijn vlag omhoog voor buitenspel. De video assistent scheidsrechter wordt ingeschakeld. Het blijkt dat de grensrechter gelijk heeft. Het feestje van Iran gaat niet door. Spanje krijgt in de 70e minuut de kans om zijn voorsprong te vergroten, maar de Iraniërs gooien zich voor de doelmond om een doelpunt te vermijden. Uiteindelijk grijpt de scheidsrechter in. Na 4 minuten extra tijd blijft de stand op 1-0. Spanje is door het oog van de naald gekropen.

In groep B hebben Portugal en Spanje beide vier punten, met elk vier doelpunten en drie tegen. Spanje moet winnen van Marokko op 25 juni om verzekerd te zijn van verdere deelname aan het WK. Iran staat op de derde plaats met drie punten. Nog geen van de drie landen in deze poule is zeker van de volgende ronde. Iran komt op 25 juni uit tegen Portugal om door te dringen tot de achtste finale. Of topscorer Cristiano Ronaldo dat zal toelaten, is nog zeer de vraag.