Ramadan afgesloten in KKF met gezamenlijk Ied-gebed
15 Jun 2018, 13:09
foto
Een paar duizend moslims zijn vanmorgen bijeen gekomen in KFF voor het afsluitend Ied gebed. Dankbaar en vol energie beëindigen ze Ramadan. (Foto's: René Gompers)


De brasa’s zijn innig. De gelukwensen uit het hart. Sommigen groeten elkaar momenten lang, heel hartelijk. Het Ied gebed waarmee de Ramadan wordt afgesloten, is achter de rug. Een paar duizend gelovigen zijn naar de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF) gekomen om gezamenlijk te bidden. Vernieuwd en vol energie verlaten ze de plek.

Het vasten reinigt het lichaam en de geest. De gelovige komt dichter bij Allah. Een maand lang onthoudt de gelovige zich van eten en drinken overdag en concentreert zich op het verrichten van goede daden. De voordelen van het vasten op het lichaam zijn wetenschappelijk bewezen. “De Ramadan is een leerinstituut en een trainingskamp waarin de gelovigen zichzelf moeten trainen en bijschroeven om positieve verandering en verbetering te brengen,” gaf Hendrik Amatjib in zijn preek aan. “Het is daadwerkelijk een verbetering wanneer de Ramadan eindigt en zij gedisciplineerd, gemotiveerd en vol geladen met geloofsovertuiging het jaar tegemoet kunnen gaan.”

Voorin, in gebedshouding, tussen de gelovigen, bevonden zich KKF voorzitter Aniel Padarath, minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme en minister Mike Noersalim, van Binnenlandse Zaken. Noersalim heeft namens de regering de gelovigen toegesproken. Hij stelt dat godsdienst een belangrijke bijdrage kan leveren aan de positieve ontwikkeling van de maatschappij. “Godsdienst draagt ongetwijfeld bij aan het behoud van morele normen en waarden,” geeft hij aan. “Zie hier een belangrijk element dat ondersteuning kan bieden aan het regeringsbeleid voor economische vooruitgang, maatschappelijk welzijn en stabiliteit in het land.”

“Laten we wedijveren in het doen van het goede,” roept Amatjib op. “Beantwoordt het kwade met het goede. Dan zal degene met wie je in vijandschap leefde een oprechte vriend worden.” Tijdens de samenkomst is er weer een beroep gedaan op de regering om het aangezicht van God te zoeken. “Het is goed voor de regering, de beleidsmakers, het parlement en alle rechtgeaarde Surinamers om leiding, kracht, wijsheid en geduld van de Almachtige te smeken, om zodoende oplossingen voor alle problemen te vinden.” Na het gebed is een groep getrokken naar de moskee waar ze lid van is. Anderen zijn nog een tijdje gebleven bij de KKF om alvast wat te eten en te drinken.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May