WK 2018: Uruguay kraakt Egypte moeizaam
15 Jun 2018, 11:11
Luis Suarez heeft zijn kansen niet benut. Hij heeft zeker twee keer van dichtbij gemist. (Foto: Reuters)

In de tweede wedstrijd in Groep A in Jekaterinenburg is het Uruguay na veel moeite gelukt, Egypte te verschalken. De Zuid-Amerikanen wonnen met het kleinste verschil, 1-0. Ofschoon Uruguay vanaf het begin duidelijk toonde er zin in te hebben, was het niet de wedstrijd van Luis Suarez. De spits van Barcelona heeft zijn toegespeelde kansen niet benut.

In de eerste helft ontbrak het Uruguay aan ritme en patroon. De jongens van trainer Oscar Tabarez kozen ervoor om breed te spelen en hun spitsen in te zetten vanuit crosses. Het middenveld was niet progressief genoeg. De bal ging goed van voet tot voet bij de Zuid-Amerikanen.

De eerste kans voor Uruguay om te scoren komt in de 22e minuut via Edinson Cavani, die de bal wipt over zijn verdediger en met links knalt. Doelman Mohamed El-Shenawy is echter bij de les. Twee minuten later krijgt Suarez de bal, maar plaatst de spits het leer van dichtbij onbegrijpelijk naast het doel. De eerste dreiging van Egypte komt via Saïd, maar zijn omhaal mislukt in de 42e minuut.

Meteen na de rust krijgt Suarez weer een kans. Cavani zondert zijn spitsbroer af en Suarez kan van dichtbij uithalen. De knie van doelman El-Shenawy brengt redding voor de Egyptenaren. En dan toont Trezequet dat Egypte gevaarlijk kan counteren, maar Godin kan erger voorkomen.

Met nog een half uur spelen kiest Tabarez voor een dubbele wissel als blijkt dat Uruguay het Egyptische pantser niet kan kraken. Carlos Sanchez en Cristian Rodriguez vervangen Giorgian de Arrascaeta en Nahitan Nandez.

Voor Egypte is Ahmed Hegazi een rots in de branding, hij staat steevast op de juiste plaats om weg te werken. Aanvoerder Ahmed Fathy krijgt in de 72e minuut een kans om te trappen, maar vindt doelman Fernando Muslera op zijn weg. Met nog een kwartier spelen krijgt Suarez de bal weer aangeleverd door Cavani, maar hij neemt te veel tijd waardoor El-Shenawy hem doorziet.

Het is Cavani die voor een doelpunt lijkt te tekenen, maar El-Shenawy brengt prachtig redding en werkt het schot van de Uruguayaanse spits uit zijn doel. Zes minuten later en met nog 1 minuut in reguliere speeltijd zorgt verdediger José Maria Giménez voor het doelpunt voor Uruguay. Hij torent boven iedereen uit en plaatst de bal in de verste hoek, El Shenawy is na een goede wedstrijd verslagen. Met vijf minuten extra speeltijd probeert Mohamed Elneny de eer van Egypte nog te redden, maar zijn schot van ver wordt afgeblokt.

Uruguay en Rusland hebben nu beide drie punten in Groep A. Rusland won gisteren zijn eerste wedstrijd tegen groepsgenoot Saudi-Arabië met 5-0. De late winst van Uruguay betekent dat het zijn WK openingswedstrijd voor het eerst heeft gewonnen sinds 1970 toen ze Israël versloegen met 2-0. Sindsdien hebben ze drie verloren en twee keer gelijk gespeeld.