G7-top eindigt in wanorde, Trump tekent verklaring niet
10 Jun 2018, 12:40
foto
De Duitse bondskanselier, Angela Merkel, praat met de Amerikaanse president, Donald Trump, op de sluitingsdag van de G7-top in de stad Charlevoix, La Malbaie in Quebec. Het moment toont de spanning die er heerste op de G7-top, een zes tegen één situatie.(Foto: Reuters)


De G7-top is in bitterheid geëindigd, met de Amerikaanse president Donald Trump die uithaalde naar gastheer Canada en zijn goedkeuring van de gezamenlijke verklaring heeft ingetrokken. Hij beschuldigde de Canadese premier Justin Trudeau van een "zachtmoedig en mild" houding tijdens vergaderingen, alleen om de VS aan te vallen tijdens een persconferentie.

De top werd gedomineerd door meningsverschillen, met name over handel. Trudeau beschreef het besluit van Trump om zich te beroepen op nationale veiligheid om invoertarieven te rechtvaardigen als “beledigd”.

Verschillen over de recente Amerikaanse tarieven op de invoer van staal en aluminium bleken te zijn overgewaaid in een gezamenlijk communiqué dat pleitte voor een "op regels gebaseerd handelssysteem". Maar in een persconferentie daarna, beloofde de Canadese leider om op 1 juli door te gaan met vergeldingsmaatregelen tegen de VS.

"Canadezen zijn beleefd en redelijk, maar we zullen ook niet door de neus laten nemen", zei hij. Op weg naar zijn volgende top in Singapore tweette Trump dat hij de Amerikaanse functionarissen had opgedragen "het communiqué niet te steunen terwijl we kijken naar de heffingen voor auto's". Hij zei dat de stap was gebaseerd op de valse verklaringen van Trudeau ... “en het feit dat Canada enorme tarieven aanrekent aan onze Amerikaanse boeren, werknemers en bedrijven ". Hij suggereerde dat Trudeau "erg oneerlijk en zwak" was.

Inmiddels heeft het kantoor van Trudeau gereageerd en gesteld dat de premier niets had gezegd wat hij niet eerder had gezegd, zowel in openbare als in privégesprekken met Trump.

De G7-top, gehouden in La Malbaie, in de provincie Québec, ging ook over zaken als de betrekkingen met Rusland. In het communiqué was de groep van grote industrielanden - Canada, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Japan en Duitsland - het aanvankelijk eens geworden over de noodzaak van "vrije, eerlijke en wederzijds voordelige handel" en het belang van protectionisme.

Over Rusland is in de verklaring een gezamenlijke eis dat Moskou "stopt met zijn destabiliserend gedrag" en zijn steun aan de Syrische president Bashar al-Assad intrekt. Over Iran is opgenomen een belofte om "permanent" het nucleaire programma van Teheran vreedzaam te houden. Over klimaat is een overeenkomst om het oneens te zijn. De VS weigerde een belofte te tekenen om het klimaatveranderingsakkoord in Parijs na te komen nadat Trump had aangekondigd dat de VS zich zou terugtrekken uit de overeenkomst.

De jaarlijkse G7-top brengt de zeven grootste industrielanden die meer dan 60% van de wereldeconomie vertegenwoordigen bijeen. Economische zaken staan altijd boven op de agenda, ofschoon de bijeenkomsten tegenwoordig ook grote wereldzaken meenemen.

Rusland is uit de groep – toen de G8 - gezet in 2014 omdat het de Krim had geannexeerd van Oekraïne. Trump heeft vrijdag een verrassende oproep gedaan om Moskou opnieuw op te nemen in de groep, maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat de andere leden tegen het idee waren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May