Herwaarderen van oude inzichten om je thuis te voelen
10 Jun 2018, 14:37
foto
245 pagina’s soft cover
ISBN/EAN 9789 4915 51123
Uitgever Praan Uitgeverij.


Sharda Nandram, auteur van het boek Voel je thuis waar je ook bent: immigratie van Jodhpur naar Paramaribo en daarna naar Diemen, vindt dat veel geleerd kan worden van vroeger. Zij roept daarom op tot het herwaarderen van oude inzichten. Hiermee doelt ze niet alleen op de wijsheid uit India maar dat elk land veel wijsheid heeft. Door ervan te leren en deze in de huidige context te gebruiken, kunnen we veel problemen op een nieuwe manier oplossen.

Bij de presentatie van haar boek de vorige week zei Nandram dat immigratie een levensles is en dat iedereen ervan kan leren. "De manier voorwaarts is door jezelf te veranderen. Iemand anders veranderen is zeer moeilijk. Als we onszelf veranderen dan kunnen we ons thuis voelen waar we ook zijn."

Het boek heeft een nieuwe onderzoeksmethode gevolgd, gebaseerd op de Indian Indigenous Methodology van inductief onderzoek. Essentieel is de beleving en verhalen van mensen waarbij de onderzoeker een actieve rol heeft door zelf zaken die ze waarneemt te ervaren om deze beter te begrijpen. Voor het thema immigratie is deze aanpak uitermate geschikt, meent de schrijfster.

De auteur is te werk gegaan door in te zoomen op de beleving van haar 92-jarige vader, B. Nandram, geboren in Suriname en woonachtig in Diemen. Hij vertelt over twee migraties: van Jodhpur naar Paramaribo en daarna van Paramaribo naar Diemen. De auteur gaat terug naar de bron waar haar grootouders vandaan komen en herkent veel van haar eigen jeugd in Suriname. De verhalen van haar grootouders kan ze plaatsen als ze zich in de lokale cultuur in oud-Jodhpur verdiept. Door zich in haar roots te verdiepen begrijpt ze haar eigen vader beter en de cultuurwaarden die de Hindostanen proberen uit te dragen.

Het boek is vanuit vier perspectieven innovatief te noemen: de gehanteerde aanpak naar de beleving; het verhaal in drie talen het Hindi, Engels en Nederlands; verhalen van drie generaties passeren de revue en de reflectieve manier van schrijven

Het boek is geschreven voor een breed publiek met verhalen zodat het toegankelijk is voor iedereen die het onderwerp interessant vindt. Door dichtbij verhalen te blijven, hoopt de auteur zowel de oude als de nieuwe generaties aan te spreken. Omdat de meeste boeken over de Indiase immigratie tot nu toe zijn beschreven vanuit een politieke analyse, wilde de auteur deze gap vullen door op een unieke wijze te schrijven over immigratie en de lessen die eruit te trekken zijn. “De nieuwe generaties zijn zich vaak niet bewust van de achtergrond van deze waarden", meent Nandram. Zij denkt dat dit geldt voor elke cultuur en eigenlijk voor ieder mens. "Door je roots te begrijpen, begrijp je jezelf het beste en kun je meer verbinden met anderen en je thuis voelen waar je ook bent, iets wat hard nodig is in deze tijd”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May