Na impasse G7-top: VS en EU zetten stapje over handel
09 Jun 2018, 00:58
foto
De vriendschap tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Franse leider Emmanuel Macron lijkt bekoeld. (Foto's: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) en de Europese Unie (EU) zullen binnen de komende twee weken een dialoog over handel beginnen. Dat heeft een Franse functionaris vrijdag gezegd aan het einde van een zware sessie van de G7. De impasse dreigde de groep van de zeven rijke landen te splitsen. De top is vrijdag begonnen in Canada.

Amerikaanse handelspartners waren woedend over het besluit van president Donald Trump vorige week, om invoerrechten te heffen op staal en aluminium uit Canada, de Europese Unie en Mexico, als onderdeel van zijn "America First" -agenda. Sommige landen hebben wraak genomen met hun eigen heffingen op Amerikaanse import.

Trump heeft vrijdag een hele reeks gegevens over invoer en uitvoer van Amerikaanse bondgenoten met zijn eigen verschillende cijfers tegengesproken. Hij heeft daarbij vastgehouden aan zijn stelling dat de VS een nadeel heeft op het gebied van internationale handel, vertelt een functionaris die de gesprekken volgde.

Maar na een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron, sloeg Trump een vriendelijkere toon aan en zei dat de Franse leider handelskwesties ging helpen oplossen. "Er gaat iets gebeuren. Ik denk dat het heel positief zal zijn," zei Trump zonder details te geven.

Macron zei dat het mogelijk was om vooruitgang te boeken met de handelsproblemen die de VS en zijn bondgenoten hebben verdeeld, na een ontmoeting met Trump. "Ik denk dat er over de handel een pad is, maar er is een manier om alles bij elkaar te brengen," vertelde hij aan verslaggevers.

Het was pas zes weken geleden dat Trump en Macron grijnsden, lachten en zich een weg baanden door een staatsbezoek in Washington, met alle tekenen van twee leiders met een oprechte vriendschap. Maar op de G7-top in Canada werd de fysieke bonhomie tussen de twee leiders teruggeschroefd, wat de broeiende spanningen aangaf vlak voor de vergadering.

De tentoongestelde vriendschap tijdens het staatsbezoek van Macron aan de VS, heeft Trump er niet van weerhouden om de nucleaire deal met Iran te verlaten, een beslissing die grote gevolgen zal hebben voor Franse bedrijven die op hun hoede zijn voor de handelssancties die de VS zal opleggen aan Teheran.

Ook heeft het Trump er niet van weerhouden om hoge tarieven te heffen op importen op Europees staal en aluminium, een besluit dat vorige week werd genomen.
Macron flitste af en toe een strakke grijns, terwijl Trump sprak en knipoogde een keer en beschreef hun gesprekken als 'zeer direct en open'. "Ik wil zeggen dat we het soms niet eens zijn, maar we delen wel gemeenschappelijke zorgen en gemeenschappelijke waarden, zou ik zeggen en we delen de bereidheid om samen resultaten te leveren," zei Macron.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May