Nurmohamed: Wereld wacht niet op Suriname
09 Jun 2018, 01:56
foto
Assembleelid Riad Nurmohamed tijdens de behandeling van het 'Parijs Akkoord'. (Foto: Raoul Lith)


“De wereld wacht niet op Suriname, we gaan onze toekomst, onze natuurveiligheid zelf in handen moeten nemen”, is de conclusie van Assembleelid Riad Nurmohamed (VHP). “Wij zijn verantwoordelijk voor wat wij doen in ons binnenland en niet de wereld”, benadrukte hij tijdens de behandeling van het 'Parijs Akkoord'. Nurmohamed is lid van de commissie van rapporteurs die de ratificatie van dit verdrag heeft voorbereid.

Nurmohamed zegt ontevreden te zijn met de beantwoording van de vragen die zijn gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, eerder tijdens de openbare commissievergadering. Hij haalt als voorbeeld de vragen aan: Wat wil de regering bereiken met het Parijs Akkoord, wat gaat dit verdrag betekenen voor Suriname en wat gaat Suriname betekenen voor de wereld? Het antwoord van de minister was als volgt “Suriname zal een betere basis hebben om van de internationale gemeenschap te eisen dat zij adequate financiële middelen ter beschikking stelt om onze bossen te behouden en duurzaam te kunnen benutten”.

Nurmohamed is van mening dat dit niet gevraagd kan worden aan de wereld. “We gaan toch niet aan de wereld zeggen ‘we hebben zoveel bos en we willen daarvoor middelen hebben’, het verhaal is niet compleet”, zegt het lid. “De regering heeft onvoldoende inzicht of is zich niet bewust van de impact van klimaatsverandering. Als de zeespiegel stijgt, loopt Paramaribo als eerste onder water, hoe gaat u dan onderhandelen over onze bossen”, is de vraag die Nurmohamed verder stelt.

Een andere bedenking van het Assembleelid is het onvoorspelbaar beleid van de regeringen van de afgelopen jaren, hij noemt het ‘het zwak beleid’. “Het is leuk om zaken te beloven of mooie woorden te gebruiken, maar de realiteit is het tegenovergestelde”, benadrukt hij. Om deze opmerking te verduidelijken, vraagt Nurmohamed aan de regering hoeveel zij zelf gestopt heeft in de mangrove bescherming langs de kust en verwijst hij ook naar het recent onderzoek over kwikvoorkomens in het haar van vrouwen en kinderen. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat de kwikconcentratie ernstig boven de internationale normen zit.

“Het leven van ongeveer 30.000 mensen in Zuidoost en Midden Suriname, is rechtstreeks in gevaar nu en binnen enkele jaren zullen we de gevolgen hiervan zien”, stelt het lid, “het gedrag van de regering in deze is naar mijn opvatting niet in lijn met zeker artikel 4, 6 en 36 van de grondwet van Suriname. We zouden prioriteit moeten geven aan de veiligheid van ons volk”.

Nurmohamed wil van de regering weten of zij een plan voor Suriname heeft gemaakt waarin de effecten van klimaatsverandering terug te zien zijn, zoals de gevolgen van zeespiegelstijging, overstroming, “waar is dat plan met kaarten en cijfers, en voor welke zaken gaan we geld zoeken en investeren?”. Verder merkt de politicus op dat Suriname sinds 2010 weinig heeft gedaan om op individueel, institutioneel en systematisch niveau, haar capaciteit te verhogen. “Hoe gaat de regering proberen de inhaalslag te maken”, luidt de vraagt die hij daarbij stelt. Nurmohamed heeft tijdens zijn betoog ook gepleit voor een nieuw en eigen gebouw voor het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname, NIMOS, “zodat zij steviger kan staan op het gebied van milieu en natuurbescherming”.
Nurmohamed roept de regering op om “Het “Surinaams Nationaal Plan voor Beleid, Strategie en actie inzake klimaatverandering” te finaliseren. En ook het plan van Suriname: wat verliezen we, wat winnen we, waar moeten we geld in stoppen, waar komt het geld vandaan?”.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May