Misiekaba wil actie van regering over milieubeleid
08 Jun 2018, 18:50
foto
André Misiekaba, voorzitter van commissie van rapporteurs. (Foto: Raoul Lith)


André Misiekaba, voorzitter van de commissie van rapporteurs 'Parijs Akkoord' heeft scherpe vragen gesteld tijdens de behandeling van de overeenkomst. Net als alle fracties is Misiekaba voorstander van ratificeren van het 'Parijs Akkoord', maar hij wil weten of Suriname daadwerkelijk zover is met de voorbereidingen. "Suriname holt continu achter de feiten aan," benadrukte hij. De volksvertegenwoordiger stelde dat Surinamers kampioen zijn in het discussiëren, maar het concrete handelen blijft uit.

MIsiekaba plaatste donderdag diverse kanttekeningen en wil de visie van de regering weten. Aan het 'Parijs Akkoord' kan niets gedaan worden, maar het gaat om de stappen die het land moet doen. De commissievoorzitter kaartte enkele van de vraagpunten aan.
- De lucratieve kleinschalige goudwinning, met haar negatieve milieu impact, draagt qua belastingen nog steeds niet bij aan de staatskas
- We ontbreken een structurele herbebossingsplan.
- Door rondhout te blijven exporteren, hebben we relatief weinig verdiensten tegenover grote druk op onze bossen.
- Ondanks de vernietigende rukwinden structureel zijn geworden in ons land, ontbreken we een nationale adaptatieplan op dat stuk
- Watersnoden in het binnenland nemen toe in frequentie, zonder dat er concrete oplossingen voor wordt aangedragen.
- Suriname is Carbon negative, most forested country, centraal Suriname natuur reservaat, dat 13% van ons grondgebied beslaat, zoveel offers brengen we, zonder dat we daartegenover worden gecompenseerd.
- We horen steeds vaker: we zijn niet schuldig aan het feit dat we bedreigd worden. Mooie slogan, maar oma bereikt Albina niet hiermee.
- We blijven maar worstelen met plastic afval en petflessen; iedereen scheldt Openbare Werken uit, maar de overvolle goten, die het afval naar boven brengen herinneren ons hoe slordig we zijn met plastic afval.
En zo zou ik door kunnen gaan..., stelde Misiekaba die erop bleef hameren of het land er klaar voor is om de condities te halen.

Het 'Parijs Akkoord' komt dus in 2020 in de plaats van het Kyoto Protocol.
Suriname ratificeerde ook het Kyoto Protocol. "Wat zijn de lessen die we hebben geleerd van het feit dat we partij zijn bij het Kyoto Protocol? Is er volgens Suriname sprake van een mislukking van het Kyoto Protocol of niet? Het overall doel van the Paris Agreement is het zodanig aan banden leggen van de uitstoot van broeikasgassen, dat de klimaatopwarming beperkt blijft tot 1,5 graden of 2 graden Celsius ten opzichte van het pre-industrieel niveau. Hoe realistisch is dit doel?", vroeg Misiekaba zich af.

Dit verdrag markeert de eerste keer dan van alle landen wordt gevraagd dat ze duidelijke mitigatieplannen ontwikkelen. Deze plannen moeten gegoten worden in een nationally determined contributions (NDC). "Wat is de status van onze NDC? Wat zijn de concrete speerpunten van onze NDC? Hoe financieren we onze NDC?"

Er is een wezenlijk verschil tussen het Kyoto Protocol en deze overeenkomst.
Het Kyoto Protocol had specifieke emissie targets voor landen, terwijl the Paris Agreement afhankelijk is van vrijwillige mitigatie bijdragen. Daarnaast zijn er processen beschreven hoe individuele landen en landen in collectief verband vooruitgang kunnen boeken in zowel initiële als meer ambitieuze mitigatie bijdragen. Volgens artikel 2.2 erkent het verdrag dat elk land haar eigen startpunt en verantwoordelijkheid heeft. Er zal rekening worden gehouden met nationale omstandigheden.

Misiekaba voerde aan dat terwijl de regering antwoordt dat het land klaar REDD plus ready zal zijn medio 2020, zijn de doelen die gesteld waren nog niet gehaald. Hij merkte op dat deze zaken eerst in orde gemaakt moeten worden, voordat overgegaan wordt tot ratificatie van de overeenkomst. De regering moet nog antwoorden op de vragen en opmerkingen van De Nationale Assemblee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May