VN-Veiligheidsraad kiest vijf leden voor twee jaar
08 Jun 2018, 22:49
foto
De VN-Veiligheidsraad heeft vijf nieuwe leden voor twee jaar gekozen.


De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft vandaag, vrijdag, gestemd om Duitsland, België, Zuid-Afrika, de Dominicaanse Republiek en Indonesië te kiezen voor een termijn van twee jaar in de Veiligheidsraad vanaf 1 januari 2019. De raad is de enige VN-instantie die juridisch bindende beslissingen kan nemen en de bevoegdheid heeft om sancties op te leggen en het gebruik van geweld toe te staan.

Indonesië trok meer stemmen dan de Malediven in de omstreden verkiezingen voor een Aziatisch-Pacifische zetel met 144 tegen 46, terwijl de andere vier kandidaten ongehinderd konden meedingen. Onbetwiste kandidaten moeten nog steeds meer dan twee derde van de algemene stemming van de Algemene Vergadering winnen om te worden gekozen. Er waren 190 stembiljetten in de stemming van vrijdag.

Duitsland kreeg 184 stemmen, België 181, Zuid-Afrika 183, en de Dominicaanse Republiek 184 na één stemronde. Regionale groepen zijn het in het algemeen eens over de kandidaten die worden voorgedragen en competitieve stemmingen worden steeds zeldzamer.

In een typisch jaar kiest de Algemene Vergadering vijf nieuwe leden, die zich aansluiten bij de vijf verkozenen van het voorgaande jaar en de vijf permanente zetels met vetorecht: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland. De vijf leden die eind dit jaar vertrekken uit de raad, zijn Nederland, Zweden, Ethiopië, Bolivia en Kazachstan.

De vijf zetels die dit jaar niet verkozen worden, worden momenteel ingevuld door Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Koeweit, Peru en Polen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May