Trump zweert af te rekenen met 'oneerlijke handel'
08 Jun 2018, 14:40
foto
De Amerikaanse president, Donald Trump, zwaait nog even voordat hij aan boord gaat van de Air Force One op weg naar Canada. (Foto's: Reuters)


De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag, vrijdag, uitgehaald naar Canada en de Europese Unie. Hij heeft daarmee de toon gezet voor een vijandige top van de Groep van Zeven (G7) en het spookbeeld van een handelsoorlog opgeroepen die de belangrijkste bondgenoten van Washington en ook investeerders onzeker heeft gemaakt. De G7-top begint vandaag in Canada.

De confrontatie over de Amerikaanse invoertarieven op staal en aluminium dreigt de G7 te splitsen. Gedurende zijn 42-jarige geschiedenis heeft de G7 van oudsher gestreefd naar consensus over de economie en andere kwesties. Trump zou nauwelijks belangstelling hebben voor multilateralisme. Hij had zijn tirade tegen de G7-leden en hun ‘oneerlijke handelspraktijken’ vanochtend vroeg hervat. Het Witte Huis zei dat hij de tweedaagse top in Canada vier uur eerder dan aanvankelijk was gepland, zou verlaten.

De Amerikaanse leider zal gesprekken over klimaatverandering en schone energie missen en zal Canada verlaten hebben tegen de tijd dat de Canadese premier Justin Trudeau en andere leiders de sluiting van de top beginnen met nieuwsconferenties die waarschijnlijk te maken hebben met kritiek op het handelsbeleid van Washington.
"We gaan de oneerlijke handelspraktijken aanpakken. Als je kijkt naar wat Canada, en Mexico, de Europese Unie - allemaal – wat ze ons vele, vele tientallen jaren hebben aangedaan. We moeten het veranderen. En ze begrijpen dat het gaat gebeuren," zei Trump voordat hij vertrok naar de top in La Malbaie, Quebec.

"We gaan het heel goed doen. Nu, als we geen deal kunnen sluiten, zullen we Nafta beëindigen, we zullen een betere deal hebben," zei Trump, eraan toevoegend dat de Verenigde Staten beter af zou zijn zonder handelspacten zoals de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (Nafta).

Canada en Mexico, de andere leden van Nafta, zijn gefrustreerd door wat zij zien als onaanvaardbare eisen van de VS in traag lopende gesprekken om de deal te moderniseren. Trump zei ook dat Rusland opnieuw moet worden toegestaan om de G7-topbijeenkomsten bij te wonen. Een woordvoerder van de Canadese Trudeau zei dat de positie van Ottawa tegen zo'n beweging niet was veranderd.

Ambtenaren hebben toegegeven dat de stemming op de top waarschijnlijk uitzonderlijk gespannen zal zijn. Hoewel Trump zei dat de tarieven noodzakelijk zijn om de Amerikaanse industrie en werknemers te beschermen, hebben Canada en de EU ze als illegaal aangemerkt en bereiden ze vergelding voor, waardoor het vooruitzicht op een oog-om-oog escalatie sterker wordt.

Amerikaanse aandelenindexen hebben vrijdag lager geopend, deels door de nervositeit van beleggers over de G7-top.

De Franse president, Emmanuel Macron,waarschuwde Trump donderdag in een zeldzame berisping dat de andere zes leden van de G7 hun eigen groep zouden kunnen vormen, eraan toevoegend dat geen enkele leider 'voor eeuwig is'.

De Britse premier, Theresa May, nam een meer afgemeten toon, en vertelde verslaggevers dat de EU terughoudendheid wilde gebruiken als vergelding tegen Amerikaanse tarieven en dat het antwoord evenredig en legaal moet zijn.

Trump toonde geen teken van terugslag op vrijdag nadat hij Frankrijk en Canada had beschuldigd van het opleggen van enorme tarieven aan Amerikaanse goederen, en vervolgens uithaalde naar Trudeau omdat hij 'zo verontwaardigd' was.

Het Witte Huis kondigde vervolgens aan dat de president zaterdag zou vertrekken, voordat de top formeel eindigt, om naar Singapore te vliegen om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un te ontmoeten.

Hoewel de leiders van de G7 Trump grotendeels hebben geprezen voor zijn inspanningen om het Koreaanse schiereiland te stabiliseren, zijn ze ongelukkig dat hij zich terugtrok uit een internationale overeenkomst die bedoeld was om de nucleaire ambities van Iran te beperken.

In Duitsland riepen topfunctionarissen op dat Europa verenigd blijft in het licht van de toenemende handelsspanningen met de Verenigde Staten. Ze beweren dat Amerika zijn naaste partner buiten het continent blijft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May