Guatemala: Noodagentschap 'negeerde waarschuwingen'
07 Jun 2018, 22:43
foto


Oppositiepolitici in Guatemala willen dat het hoofd van het noodhulpbureau (Conred) wordt ontslagen. Ze zeggen dat Conred geen acht heeft geslagen op voorafgaande waarschuwingen over de dodelijke uitbarsting van vulkaan Fuego op zondag.

Senior oppositielid, Mario Taracena, zei dat de regering zou moeten onderzoeken of er sprake was van criminele nalatigheid. Van 99 mensen is bekend dat ze zijn gestorven sinds de eruptie op zondag. Bijna 200 anderen blijven vermist.

Dorpen op de hellingen werden begraven in vulkanische as en modder nadat Fuego uitbarstte. Daaropvolgende kleinere uitbarstingen en de hoge temperaturen van de rots- en modderpuin hebben het werk van zoekteams uiterst moeilijk gemaakt.
Meer dan 1,7 miljoen mensen zijn getroffen, met meer dan 3.000 die zijn ondergebracht in tijdelijke onderkomens. Er zijn zo’n 12.000 inwoners geëvacueerd uit de getroffen gebieden. Vrijwilligers hebben voedsel en andere benodigdheden uitgedeeld aan de getroffenen, evenals aan reddingswerkers.

Van de 99 lichamen die tot nu toe zijn teruggevonden, zijn er slechts 25 geïdentificeerd. "We hebben al gegevens met namen en locaties waar er vermiste personen zijn en dat aantal is 192," zei Sergio Cabañas, het hoofd van Conred.

De zoekacties gaan nog steeds door, maar er bestaat angst dat zware regenval nieuwe aardverschuivingen van vulkanische modder kan veroorzaken. Ondertussen blijft de vulkaan as en stenen uitspugen.

"De activiteit gaat door en de mogelijkheid van nieuwe pyroclastische stromen in de komende uren of dagen kan niet worden uitgesloten, dus wordt geadviseerd niet in de buurt van het getroffen gebied te blijven", aldus het nationale instituut voor seismologie en vulkanologie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May