Guatemala: Vulkaan Fuego blijft gevaarlijk
06 Jun 2018, 13:52
foto
Brandweerlieden houden geredde dieren vast na de eruptie van vulkaan Fuego in Guatemala. (Foto's: Reuters)


De autoriteiten in Guatemala hebben gewaarschuwd dat vulkaan Fuego dinsdagnacht tekenen van grotere activiteit vertoonde. De nieuwe dreiging komt te midden van de zoektocht van de verwoestende uitbarsting van de vulkaan op zondag die tot nog toe 75 levens heeft geëist en 200 anderen vermist heeft gelaten.

Het seismologische, vulkanische en meteorologische instituut Insivumeh heeft zijn waarschuwingen aangescherpt nadat de vulkaan eerder op dinsdag opnieuw uitbarstte, wat heeft aangezet tot evacuaties en reddingswerkers die dekking moesten zoeken.

De vulkaan had zijn meest verwoestende uitbarsting in meer dan vier decennia op zondag. Een groot gebied is onder as bedekt en stroomt lava door nabijgelegen steden. Het nationale agentschap voor rampen (Conred) zei dat 192 mensen na de ramp nog zijn vermist en de forensische instantie Inacif verhoogde het aantal doden van 72 tot minstens 75."De omstandigheden zijn op dit moment uiterst kritisch," vertelde Insivumeh-directeur Eddy Sánchez aan verslaggevers.

Dorpen op hellingen zijn begraven in vulkanische as en modder. Het reddingswerk werd gisteren verstoord toen een nieuwe uitbarsting van hete gas en gesmolten gesteente naar de zuidkant van de vulkaan stroomde. Meer dan 1,7 miljoen mensen zijn getroffen door de uitbarsting van zondag. Er zijn meer dan 3.000 personen geëvacueerd.

De uitbarsting van gisteren heeft velen verrast, nadat vulkanologen zeiden dat er na de eruptie van zondag voorlopig geen andere te verwachten waren. Bij de eruptie van zondag werd het as tot 10 km de lucht in gestuurd.

Volcan de Fuego, wat in het Spaans "Vuurvulkaan" betekent, is één van de vele actieve vulkanen onder 34 in het Midden-Amerikaanse land. Het ligt in de buurt van de koloniale stad Antigua, een werelderfgoed van de Unesco dat verschillende grote uitbarstingen heeft overleefd.

De laatste activiteit was veelal aan de andere kant van de vulkaan, tegenover de kust van de Stille Oceaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May