Cuba: Onderzoek vliegramp duurt voort
06 Jun 2018, 08:26
foto
Eén van de zwarte dozen van het ramptoestel dat op 18 mei is neergestort in Cuba. (Foto: La Prensa)


Het onderzoek naar de oorzaken van de luchtramp van 18 mei in Havana wordt voortgezet in Cuba en de Verenigde Staten, waar de twee zwarte dozen van de Boeing 737-200 naartoe zijn overgevlogen.

Cubaanse deskundigen zijn naar het Amerikaanse grondgebied met de dozen die de stemmen en gegevens van het vliegtuig van de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Damojh hebben vastgelegd. Dat heeft de Cubaanse minister van Verkeer, Adel Yzquierdo, gezegd in een zitting van het parlement. De Boeing 737-200 was gehuurd door Cubana de Aviacion.

Yzquierdo herhaalde dat de onderzoeken van de tragedie van 18 mei maanden in beslag konden nemen. Het toestel was kort na het opstijgen vanaf Jose Marti International Airport neergestort met 113 passagiers en bemanningsleden aan boord, 102 Cubanen en 11 buitenlanders. Van de drie overlevenden, zijn twee intussen overleden. De 19-jarige Mailen Diaz blijft in kritieke toestand.

Samen met deskundigen uit Cuba, specialisten uit de Verenigde Staten en Mexico, het land waar de Boeing 737-200 werd vervaardigd en het hoofdkantoor van het bedrijf dat de installatie uitvoerde, wordt het onderzoek verricht.

Volgens de president van het Cubaanse Instituut voor Burgerluchtvaartkunde (IACC), Armando Daniel, was het behoud van de ramplocatie - een landbouwgrond - de sleutel tot het verzamelen van bewijsmateriaal dat onderworpen is aan laboratoriumanalyses. Daniel, die de leiding heeft over het onderzoek, zei dat het doel van het onderzoek is 'preventie van toekomstige gebeurtenissen en niet om de schuldigen te bepalen'.

In Mexico worden ook onderzoeken uitgevoerd naar de Damojh Company, waarvan de activiteiten werden opgeschort door het ministerie van Communicatie en Transport.

Intussen is ook bekend dat Cubana de Aviacion, de nationale luchtvaartmaatschappij van Cuba, voorlopig geen binnenlandse vluchten meer uitvoert. Dat besluit heeft alles te maken met de vliegramp van 18 mei. Eerder had de overheid de maatschappij verboden om nog te vliegen met haar Antonov An-158 toestellen na aanhoudende problemen met de kisten. Het Italiaanse Blue Panorama heeft daarna een verhuurde Boeing 737-400 teruggehaald door achterstallige betalingen vanuit Cubana.

Cubana zal daarom tot tenminste september door operationele problemen, geen binnenlandse vluchten meer uitvoeren, meldt Luchtvaart.nl. Passagiers zijn nu aangewezen op kleinere lokale luchtvaarmaatschappijen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May