Vp Adhin: Welzijnsbijdrage voorouders onmiskenbaar
05 Jun 2018, 14:54
foto
Vicepresident Ashwin Adhin heeft vanmorgen een bloemenhulde gebracht aan 'Baba en Mai'. Hierna heeft hij het publiek toegesproken. (Foto's: Leroy Troon)


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin stond vandaag bij het monument van 'Baba en Mai' stil bij wat de voorouders uit India hebben achtergelaten. Is het welvaart of welzijn? Meestal worden deze twee termen door elkaar gehaald. Welvaart is behoeftebevrediging aan de hand van schaarse middelen. "Liefde kost geen geld. Het kost geld om welvaart te brengen. Maar welzijn is welvaart en behoeftebevrediging die geen geld kost. Dingen die gelukkig maken. Is het de omgeving? Is het het milieu? Maar ook zaken als liefde voor elkaar," stelde Adhin.

De vp bracht in herinnering dat twee derde deel van de 34.000 contractarbeiders uit India hier is gebleven. Zij kregen 100 gulden. Daarmee hebben zij zichzelf en het land helpen opbouwen. Door wederzijds begrip tussen de bevolkingsgroepen konden de verschillende culturen blijven bestaan. De coöperatieve kracht waarmee de voorouders samen Suriname hebben opgebouwd, kost geen geld. "Het besef dat wij elkaar nodig hebben, moeten wij blijven koesteren. Deze zaken kosten geen geld. De welzijnsbijdrage die zij geleverd hebben, is niet te miskennen. Laten wij in herinnering brengen dat welzijn groter is dan welvaart. De immateriële bijdrage, wederzijds begrip, beseffen dat wij elkaar nodig hebben, is van belang voor deze natie."

Henk Herrenberg, voorzitter van de Nationale Commissie ter Herdenking van het jubileumjaar van 145 jaar Hindostaanse Immigratie, 155 jaar Keti Koti en 165 jaar Chinese Immigratie is bijzonder ingenomen over de filosofische woorden van de vp. Hij merkte op dat rijkdom van het land niet alleen gemeten moet worden aan de hand van grondstoffen. Surinames rijkdom is volgens hem de cultuur en de religie. Het respect voor elkaar en het besef dat samengewerkt moet worden.

Herrenberg deelde mee dat dit jaar veel meer gedaan zal worden met het landencode van Suriname, SME. Dit staat ook voor Samen Met Elkaar, merkte Herrenberg op. Hij is onder de indruk van het programma dat gepresenteerd is rond de herdenking en viering van 145 jaar Hindostaanse immigratie. Voordat de commissie was geïnstalleerd waren de meeste activiteiten al gepland. De nationale commissie heeft samen met de districtscommissarissen afgesproken dat er in het hele land activiteiten worden gehouden. In het onderwijs moeten ook alle dagen in het curriculum voorkomen, zodat alle kinderen in het hele land hiervan kennis dragen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May