Immigratieviering in Den Haag
04 Jun 2018, 22:43
foto


De herdenking en viering van 145 jaar Hindostaanse immigratie wordt dit jaar met een groot aantal activiteiten in Den Haag opgeluisterd. Het hoogtepunt van de activiteiten is geclusterd rond 5 juni. De datum waarop het eerste schip – de Lala Rookh - met onze (over) over grootouders aanmeerde in Suriname. Anno 2018 zijn de nazaten van deze immigranten overgewaaid naar verschillende continenten.

Een substantieel deel van de Hindostaanse diasporagemeenschap heeft zich in Nederland, meer in het bijzonder Den Haag, gevestigd. In deze stad is de aanwezigheid en zichtbaarheid van Hindostanen in diverse sectoren – overheid, ondernemerschap, onderwijs, politiek maar ook in de culturele sector – prominent te noemen.

Congres Sarnámi Cultuur
Met sprekers van nationale en internationale allure is tijdens een druk bezocht congres de ontwikkeling van de Sarnámi cultuur in de afgelopen 145 jaar belicht en bediscussieerd. De verschillende inleidingen en bijdragen van deskundigen worden in een aparte publicatie uitgebracht. De initiatiefnemer van dit congres, de Stichting 145 jaar Immigratieviering, heeft haar ambitie om de Sarnámi cultuur in Nederland te verbinden met de Sarnámi cultuur in Suriname, concreet inhoud gegeven door twee sprekers uit Suriname in het programma op te nemen. Het congres is op 3 juni afgesloten met een spetterend cultureel programma 'Bollywood meets baithak gana'. Het eerstvolgende congres zal in 2021 worden gehouden.

Hoogtepunt
Het hoogtepunt van de immigratie activiteiten is op 5 juni. Dan zal o.a. een kranslegging plaatsvinden bij het monument voor de Hindostaanse immigratie op het Hobbemaplein in Den Haag, de stad van vrede en gerechtigheid. Later op de dag is er een boottocht met nazaten van de immigranten op Scheveningen. Vervolgens word op twee locaties in de stad een cultureel programma uitgevoerd.

De festiviteiten krijgen een vervolg in het weekend van 8, 9 en 10 juni. In de Broodfabriek (voormalig Darling Market) in Rijswijk zullen artiesten uit Suriname, India en Nederland optreden. De meest populaire hedendaagse zangers en muziekgroepen zijn geprogrammeerd op verschillende podia. Onderdeel van de festiviteiten is een groots opgezet 'Hindostani bajár'.

Kalenderjaar 2018
In Den Haag worden rond de herdenking en viering van 145 jaar Hindostaanse immigratie, gedurende het kalenderjaar 2018 activiteiten georganiseerd. Zo is er al een lezing en debat over de Hindostaanse immigratie geweest en een fototentoonstelling over Hindostanen in Den Haag. Tevens zijn verschillende aspecten van de muziek onder de contractarbeiders in shows gepresenteerd, is de ontwikkeling van baithak gana tot hindipop de revue gepasseerd en een film getiteld Thuis in Den Haag in première gegaan. Voor de tweede helft van het jaar staat ook het nodige op de rol. Op het Milan Summer Festival in Den Haag (3, 4 en 5 augustus) komt er een speciale tent met infotainment over 145 jaar Hindostaanse immigratie. Er zijn verschillende thematische lezingen en een heuse nàthak uit Suriname in het najaar gepland.

Alle activiteiten in dit herdenkingsjaar staan onder regie van de Stichting 145 jaar Hindostaanse immigratie. Een 'denktank' van deskundigen uit verschillende Haagse organisaties en kennisinstellingen, staat deze stichting met raad en daad bij. De uitvoering van de activiteiten wordt mede door de inzet van veel betrokkenen uit de Haagse Hindostaanse gemeenschap mogelijk gemaakt.

Mahender Autar
Voorzitter Stichting 145 jaar Hindostaanse Immigratie
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May