Spanje heeft nieuwe socialistische premier
02 Jun 2018, 14:25
foto
De Spaanse nieuwe premier Pedro Sánchez (l), koning Felipe VI en Mariano Rajoy (r). (Foto: EPA)


Koning Felipe VI van Spanje heeft de socialist Pedro Sánchez beëdigd als de nieuwe premier van het land. Sánchez volgt de conservatieve Mariano Rajoy op die is afgezet.
Sánchez, die een atheïst is, heeft de eed zonder Bijbel of kruis afgelegd om de grondwet te beschermen - een primeur in de moderne geschiedenis van Spanje. Hij is van plan om de resterende twee jaar van de zittingsperiode te dienen.


De socialistische leider won de steun van zes andere partijen om Rajoy af te zetten na een massaal corruptieschandaal. Als de nieuwe premier van Spanje, wiens partij maar een kwart van de zetels in het parlement heeft, moet hij nu beslissen wie hij in zijn kabinet wil opnemen. Verwacht wordt dat hij ze volgende week benoemt.

Tijdens een korte ceremonie in de Koninklijke residentie in Madrid op zaterdag, beloofde Sánchez (46) om zijn taken "trouw" met geweten en eer, met loyaliteit aan de koning, te vervullen en de grondwet te bewaken en te hebben bewaakt als een fundamentele staatsregel".

Sánchez gaf de aanzet voor de ondergang van zijn voorganger, Rajoy, door een motie van wantrouwen in het parlement in te dienen na een schandaal rond een geheim campagnefonds dat de conservatieve Volkspartij (PP) onderhield van 1999 tot 2005.

Rajoy is de eerste premier in de moderne Spaanse geschiedenis die wordt verslagen in een motie van wantrouwen. Ondertussen is de nieuwe regionale regering van Catalonië vandaag ook beëdigd en is daarmee een eind gekomen aan zeven maanden van opgelegd direct bestuur vanuit Madrid.

De nieuwe Catalaanse president Quim Torra, die een goede bondgenoot is van de verdreven separatistische leider Carles Puigdemont, zei dat hij vastbesloten was om door te gaan met de drive voor de onafhankelijkheid van de regio van Spanje. Het vertrek van Rajoy zet de op vier na grootste economie van de Europese Unie in politieke onzekerheid.

Hoewel Sánchez de socialistische PSOE-partij leidt, is hij geen parlementslid. Correspondenten zeggen dat met slechts 84 zetels in het Lagerhuis, de partij moeite zal hebben om bondgenoten te vinden om wetgeving uit te voeren.

In ruil voor het feit dat hij Sánchez heeft gesteund bij de stemming in het parlement, zal de linkse Podemos-partij (We Can) van Spanje waarschijnlijk aanzienlijke beleidsconcessies eisen van de PSOE en mogelijk enkele belangrijke kabinetszetels.

Sánchez zal waarschijnlijk sterk worden uitgedaagd over zijn plan om zich aan het Rajoy-budget te houden. Kleinere groepen - waaronder Baskische en Catalaanse nationalisten - steunden de motie van wantrouwen tegen Rajoy, maar het is onduidelijk of zij de nieuwe regering steunen. De Ciudadanos-partij, die het goed deed in opiniepeilingen, steunde Rajoy.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May