KAP-studies: Alertheid rond risico's malaria moet blijven
02 Jun 2018, 10:18
foto
Presentatie van de resultaten van de KAP-studies, woensdag op het ministerie van Volksgezondheid. (Foto: Volksgezondheid/NII)


Kennis en gedrag met betrekking tot malaria zijn verbeterd onder de hoge risico-populatie, de goudmijners, terwijl zij zijn verslechterd onder de dorpsgemeenschappen waar malaria niet meer voorkomt. Dit kwam naar voren bij de presentatie van de resultaten van twee Malaria Knowledge, Attitude and Practices studies (KAP-studies), woensdag, op het ministerie van Volksgezondheid.

De resultaten van de studies geven aan dat het belangrijk is dat iedereen, ook in de dorpsgemeenschappen, bewust blijft van de risico’s en de methoden om zich te beschermen. De KAP-studies vertellen iets over de kennis en het gedrag van mensen met betrekking tot malaria preventie en -bestrijding. De studies werden gedaan door middel van enquêtes onder de bevolking in de risicogebieden, meldt de voorlichting van Volksgezondheid, via het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Beide studies werden uitgevoerd in opdracht van het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid in het kader van haar Malaria-Eliminatie effort. Het uitgangspunt is dat, omdat malaria bijna is uitgeroeid in Suriname, het kennisniveau en het gedrag van mensen zal zijn veranderd ten opzichte van de periode toen er nog heel veel malaria in het binnenland voorkwam.

De eerste studie werd gedaan door de Medische Zending in de dorpsgemeenschappen. Daarbij werd een vergelijking gemaakt tussen dorpen die al 7 tot 10 jaren geen malaria meer hebben gezien, en dorpen waar in de afgelopen 7 jaar nog weleens malaria cases werden gemeld. De tweede studie werd gedaan door Social Solutions en heeft zich gefocust op de goudmijngebieden. Daarbij werd een vergelijking gemaakt tussen gebieden waar de goudmijners redelijk stabiel aanwezig zijn, en gebieden waar de goudmijners erg mobiel zijn en ook vaker de grens met Frans Guiana overgaan, waar nog veel malaria voorkomt.

Na de presentaties was er een paneldiscussie getiteld ‘Malaria elimination 2020, community-level risks and potential solutions’ met als panel leden Maureen Van Dijk, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Edward Van Eer (directeur Medische Zending) en Hedley Cairo (coördinator diagnose en behandeling van het Malaria Programma), meldt het NII.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May