EU: VS-tarieven een gevaarlijk spel
01 Jun 2018, 18:59
foto
EU-Handelscommissaris Cecilia Malmstrom zei dat de tarieven een "zeer moeilijke situatie" hadden gecreëerd. (Foto: EPA)


De Verenigde Staten (VS) speelt een "gevaarlijk spel" door tarieven op Europees staal en aluminium te heffen, zegt de handelscommissaris van de Europese Unie (EU) gezegd. Cecilia Malmstrom waarschuwt dat het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump consequenties zal hebben voor het economisch herstel van de EU, maar ook voor de Amerikaanse consumenten.

De EU heeft een lijst van 10 pagina's met tarieven op Amerikaanse goederen uitgegeven, variërend van Harley-Davidson-motorfietsen tot bourbon. Canada en Mexico plannen ook vergeldingsacties tegen de tarieven.

Malmstrom zegt dat de EU de stap bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zal betwisten, maar dat de tarieven voor invoer in de VS noodzakelijk waren omdat "we deze tarieven niet zomaar kunnen nemen en zwijgen". Ze stelt dat ondanks de "herbalancerings" -actie van de EU, de twee partijen niet in een handelsoorlog zijn.
"Wat we ons in bevinden, is een zeer moeilijke situatie," zegt Malmstrom. Deze situatie kan alleen worden opgelost als de VS zijn maatregelen tegen de EU terugtrekt, voegt ze eraan toe.

Trump beweert dat de tarieven Amerikaanse staalproducenten, die van vitaal belang zijn voor de nationale veiligheid zullen beschermen. De Franse president Emmanuel Macron heeft Trump opgebeld om hem te vertellen dat de tarieven "illegaal" zijn. Trump heeft Macron gezegd dat de VS de handel in de EU opnieuw moest afstemmen.

De Britse internationale handelsminister, Liam Fox, zegt dat de 25% -heffing op staal "overduidelijk absurd" was, en heeft eraan toegevoegd: "Het zou heel jammer zijn als we in een handelsconflict zouden belanden met onze naaste bondgenoten."
Gareth Stace, hoofd van het handelsorgaan UK Steel, zegt dat de tarieven "geen manier zijn om je vriend te behandelen" en heeft de regering opgeroepen de 31.000 banen van de industrie veilig te stellen.

De Canadese premier, Justin Trudeau, zegt dat het besluit van de VS "totaal onaanvaardbaar" is en heeft de bewering dat zijn land een nationale veiligheidsdreiging voor Amerika vormt, verworpen. Canada is van plan om vanaf 1 juli tarieven van maximaal 25% op te leggen voor ongeveer US$ 13 miljard aan export uit de VS. Onder de getroffen goederen vallen Amerikaans staal, maar ook consumentenproducten zoals yoghurt, whisky en koffie.

Prominente Republikeinen hebben ook geprotesteerd tegen de tarieven. Congreswoordvoerder Paul Ryan, de invloedrijkste Republikein in het Congres, zei dat de stap "gericht is tegen bondgenoten van Amerika terwijl we met hen zouden moeten samenwerken om de oneerlijke handelspraktijken van landen als China aan te pakken".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May