Protesten Nicaragua: 15 doden en tientallen gewonden
01 Jun 2018, 13:46
foto
Duizenden mensen zijn sinds april op straat. (Foto: Reuters)


Vijftien mensen zijn gestorven en tientallen anderen zijn gewond geraakt in de laatste protesten tegen president Daniel Ortega van Nicaragua. Activisten zeggen dat pro-regeringstroepen het vuur openden op tienduizenden demonstranten die woensdag door de hoofdstad Managua marcheerden.

De overheid en de politie gaven "delinquente groepen" de schuld voor het geweld. Meer dan 90 mensen zijn nu omgekomen in de protesten, die in april begonnen en werden veroorzaakt door bezuinigingen op sociale voorzieningen. De bezuinigingen werden later teruggedraaid, maar de protesten ontwikkelden zich tot een afwijzing van de regering-Ortega en duizenden mensen zijn sindsdien de straat opgegaan.

"Het aantal mensen dat gedood is door acties van delinquente groepen die maskers dragen is 15", zei politievoorzitter Francisco Diaz op donderdag. Hij voegde eraan toe dat tientallen mensen gewond waren geraakt, in wat één van de ergste dagen van geweld was sinds de protesten begonnen.

Sommige demonstranten zouden tijdens de mars van woensdag projectielen hebben gegooid. Het leger zei dat het enkele gewonden behandelde, waaronder politieagenten.
De katholieke kerk van het land heeft de schermutselingen van woensdag veroordeeld als "georganiseerde en systematische agressie" en annuleerde gesprekken met de regering die gepland waren voor donderdag. De kerk zei een dialoog tussen de demonstranten en de overheid na het geweld niet kon worden voortgezet.

Eerder deze maand bezocht de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR) Nicaragua en zei dat ze tijdens de protesten ernstige schendingen van de mensenrechten had gezien. Er werd gezegd dat staatsveiligheidstroepen en gewapende derden buitensporig geweld hadden gebruikt. De regering heeft gereageerd door een commissie in te stellen die de dood van de demonstranten moet onderzoeken.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May