VS legt zware importheffingen op staal en aluminium
31 May 2018, 17:30
foto
De Europese Unie heeft in reactie gedreigd met alle nodige tegenmaatregelen. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) leggen vanaf morgen importheffingen op staal en aluminium van bondgenoten in Europa en Noord-Amerika. Washington heft een heffing van 25% op staal en 10% op aluminium uit de Europese Unie, Mexico en Canada.

De handeling heeft onmiddellijk geleid tot de aankondiging van tegenmaatregelen door Mexico en de EU, die de tarieven "protectionisme, puur en simpel" noemden. Het Verenigd Koninkrijk zegt dat het "diep teleurgesteld" is door het Amerikaans besluit, dat na weken van onderhandelingen volgde.

EU-handelscommissaris Cecilia Malmstrom zegt dat het een "slechte dag voor de wereldhandel" is, terwijl voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie opmerkt dat de stap "totaal onaanvaardbaar was.” De EU heeft "geen andere keus" dan een zaak aanhangig te maken bij de Wereldhandelsorganisatie en te protesteren tegen de invoerrechten op Amerikaanse importen, voegt hij eraan toe.

Europa heeft eerder een lijst met items opgesteld, waaronder Amerikaanse bourbon, veenbessen en spijkerbroeken, als potentiële doelen voor vergelding. Het Mexicaanse ministerie van Economie zegt dat het tarieven zou instellen voor zaken als staal, varkenspoten en schouders, appels, druiven, bosbessen en kaas.

President Donald Trump heeft in maart plannen aangekondigd voor importtarieven op buitenlands staal en aluminium, waarvoor hij als redenen opgaf “nationale veiligheidsgronden.” Hij voerde aan dat het wereldwijde overaanbod van staal en aluminium, aangedreven door China, Amerikaanse staal- en aluminiumproducenten bedreigt, die van vitaal belang zijn voor de VS.

Sinds de aankondiging zijn Zuid-Korea, Argentinië, Australië en Brazilië overeengekomen beperkingen te stellen aan de omvang van hun uitvoer naar de VS in ruil voor permanente vrijstelling. De VS had tijdelijke vrijstellingen verleend aan de EU, Canada en Mexico, tijdens onderhandelingen over limieten. Die termijn zou op 1 juni aflopen, en was al met een maand verlengd.

De Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, heeft de sancties in Parijs aangekondigd, waar hij had onderhandeld met EU-leiders die probeerden de tarieven af te wenden. Ross zei dat de gesprekken onvoldoende vooruitgang hebben geboekt om verdere uitstel te rechtvaardigen, hetzij voor Europa, hetzij voor Canada en Mexico, die in onderhandeling zijn met de VS over de vrijhandelsovereenkomst van Noord-Amerika. Trump heeft de bevoegdheid om de tarieven op elk gewenst moment op te heffen of te wijzigen, voegde hij eraan toe. "We blijven heel gewillig en willen graag discussies hebben met al die partijen", zei Ross.

Canada, Mexico en de EU exporteerden vorig jaar voor US$ 23 miljard aan staal en aluminium naar de VS - bijna de helft van de US$ 48 miljard aan totale staal- en aluminiumimporten vorig jaar.

Sinds de aankondiging van Trump in maart hebben bedrijven in de VS die metalen kopen al hogere prijzen gemeld en geklaagd dat Amerikaanse producenten niet in staat zijn om aan de vraag te voldoen. Economen hebben gewaarschuwd dat de stijgende metaalkosten uiteindelijk worden doorberekend aan consumenten in de VS en zullen leiden tot banenverlies bij bedrijven die afhankelijk zijn van de metalen.

Ross heeft de zorgen afgedaan met het argument dat de effecten minimaal zullen zijn. Aandelen van Amerikaanse staalproducenten stegen donderdag op de beurs, terwijl bedrijven die afhankelijk zijn van metalen zoals Caterpillar en Boeing, hun aandelen zagen dalen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May