Gebruik tabak daalt, meer nodig om doelen te halen
31 May 2018, 19:06
foto


Het gebruik van tabak neemt af, maar er is meer nodig om mensen te beschermen tegen hart- en vaatziekten en andere niet-overdraagbare ziekten. In een nieuw rapport van de Wereldgezond-
heidsorganisatie (WHO) blijkt dat het tabaksgebruik sinds 2000 aanzienlijk is gedaald in de wereld, maar ook in de Amerikaanse regio.


De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) stelt dat de vermindering onvoldoende is om de wereldwijde doelen te bereiken die gericht zijn op het beschermen van mensen tegen hart- en vaatziekten (CVD), andere niet-overdraagbare ziekten (NCD) en de dood. Meer dan een derde van de landen in de Amerikaanse regio hebben geen enkele maatregel om het tabaksgebruik te bestrijden.

Voor vandaag, World No Tobacco Day 2018, heeft de WHO de handen ineen geslagen met de World Heart Federation en vele andere bondgenoten om het bewustzijn te vergroten over het verband tussen tabak en hart- en vaatziekten, 's werelds belangrijkste doodsoorzaken. CVD is verantwoordelijk voor 44% van alle NCD-sterfgevallen. Dat zijn er wereldwijd 17,9 miljoen sterfgevallen per jaar, waaronder 2 miljoen sterfgevallen in Noord- en Zuid-Amerika.

Het gebruik van tabak en de blootstelling aan passief roken zijn de belangrijkste oorzaken van CVD, waaronder hartaanvallen en beroertes, en dragen wereldwijd bij aan ongeveer 3 miljoen sterfgevallen per jaar. Maar uit bewijs blijkt dat er een verontrustend gebrek aan kennis en besef is dat tabak een groot risico is voor aandoeningen zoals een beroerte en een hartaanval.

"Politieke leiders moeten meer doen om het bewustzijn te vergroten en mensen te beschermen tegen de schade van tabak", zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. "Ik dring er bij hen op aan om deel te nemen aan de wereldwijde beweging om de gezondheid te bevorderen en mensen te beschermen tegen vermijdbaar lijden en doden, vooral door tabaksgebruik."

Om voortijdige sterfgevallen door tabak te verminderen, zegt Paho-directeur Carissa Etienne, dat overheden dringend de maatregelen moeten nemen die zijn uiteengezet in de WHO-kaderovereenkomst inzake tabaksontmoediging (FCTC van de WHO). "Hogere tabaksaccijnzen, het verbod op tabaksreclame en -promotie, rookvrije omgevingen in alle openbare - en werkplekken en grote en grafische gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen kunnen allemaal bijdragen tot een betere gezondheid."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May