Agrariërs Saramacca willen brandstof-tegemoetkoming
30 May 2018, 04:41
foto
Assembleevoorzitter in gesprek met Pertap Bissumbhar, voorzitter van het comité 'Realisatie Voedselschuur'.


Het comité 'Realisatie Voedelschuur' heeft dinsdag petities aangeboden aan Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Het comité, onder leiding van Pertap Bissumbhar, wordt ondersteund door ruim 200 personen die ook pleiten voor 'governmenttake vrije brandstof voor agrariërs'.

In de petitie wordt aangegeven dat het district Saramacca:
- het bijzondere agrarisch potentieel heeft om de voedselschuur te worden van
het Caraïbisch Gebied,
- een steeds stijgende werkloosheid kent mede veroorzaakt door de heersende nationale economische crisis,
- het primeur heeft gehad dat (delen) van DNA de productie van gesubsidieerde landbouw producten (o.a. landbouwbedrijf Defensie; Von Freiburg) heeft goedgekeurd.

De Nationale Assemblee wordt verzocht via wetgeving daarheen te leiden dat agrariërs van het district Saramacca over brandstof kunnen beschikken vrij van 'government take'. Door de productie binnen de sector moet dit leiden tot realisatie van werkgelegenheid, beter inkomen, standvastige jongeren, een economisch stabiel agrarisch district en bovenal een welvarend Suriname dat zijn doel 'voedselschuur van de regio' gerealiseerd ziet.

Het comité zegt bereid te zijn om als counterpart samen met het bevoegde gezag dit project te helpen uitvoeren. De Assembleevoorzitter erkent dat grote potentie van de agrarische sector. Zij zal de petitie voorleggen aan het college. Minister Soerdjan heeft ook goede nota genomen van de boodschap van het comité en de agrariërs.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May