Euro bereikt laagste niveau in 10 maanden
29 May 2018, 17:08
foto
Bankbiljetten van verschillende valuta, waaronder euro, Amerikaanse dollar, Turkse lire en Braziliaanse Reals, gefotografeerd in Frankfurt, Duitsland. (Foto: Reuters)


De euro heeft vandaag een dieptepunt van 10 maanden bereikt, nadat een uitverkoop in de Italiaanse schuldenmarkt beleggers ertoe had gedreven de eenheidsmunt te dumpen. De politieke crisis in Italië, de derde grote economie van de eurozone, blijft zich verdiepen. Het heeft geleid tot de verkoop van Italiaanse activa en de euro, wat doet denken aan de schuldencrisis in de eurozone van 2010-2012.

Maar de impact werd niet zo sterk gevoeld op de valutamarkten als in Italiaanse staatsobligaties die hun slechtste dag in meer dan 25 jaar hebben doorgemaakt. De Italiaanse president heeft het land op weg naar nieuwe verkiezingen gezet door een voormalige ambtenaar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als interim-premier te benoemen. De voormalige IMF-functionaris heeft de taak om snel verkiezingen uit te schrijven en de volgende begroting goedgekeurd te krijgen.

Beleggers zijn bang voor een polariserende verkiezingscampagne die een diep euro-sceptische regering zou kunnen opleveren, die de samenhang van het blok zou bedreigen. De euro is deze maand met 4 procent gedaald door een opleving van de Amerikaanse dollar en toenemende bezorgdheid over de politieke en economische situatie in de eurozone.

De valuta is voor het eerst sinds november 2017 verhandeld onder US$ 1,16 en heeft met US$ 1,1510 het dieptepunt in tien maanden bereikt. De euro is ook aanzienlijk verzwakt ten opzichte van de sterke Zwitserse frank en Japanse yen.

De Deense kroon, die is gekoppeld aan de euro, is met 0,1 procent gestegen ten opzichte van de eenheidsmunt in nog een gevolg van Italië. "Een stijgende dollar heeft de euro verzwakt, maar nu gaat het om de risico's van Italië en de impact die de crisis daar zou kunnen hebben op het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB)", stelt Ulrich Leuchtmann, analist bij Commerzbank. "Het onderliggende probleem hier is echter niet Italië, maar een fundamentele vraag over de eurozone, een politiek experiment zonder een fiscale unie dat kan mislukken als eerlijke groei en welvaart niet worden bereikt," zegt hij.

Financiële markten verwachten dat de ECB tegen het einde van dit jaar haar stimuleringsprogramma met 2,55 biljoen euro zal afbouwen en haar beleidsrente tegen het midden van volgend jaar zal verhogen. Zwakker dan verwachte economische gegevens uit de eurozone roepen daarover echter vragen op.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May