Nicaragua: Dood betogers wordt onderzocht
07 May 2018, 21:18
foto
De congrescommissie bestaat uit vijf aanhangers van de regering. (Foto: AFP)


Het Congres van Nicaragua heeft een commissie ingesteld die de dood van tientallen anti-regeringsdemonstranten moet onderzoeken. De demonstranten, vooral studenten, zijn omgekomen tijdens gewelddadige demonstraties in de afgelopen weken.

De onrust werd aangewakkerd door de pensioenhervormingen van president Daniel Ortega, maar veranderde in woede tegen de regering. Ortega heeft ingestemd met gesprekken.

Rechtengroepen zeggen dat 45 mensen zijn omgekomen, maar ambtenaren stopten na tien doden in de eerste drie dagen met het bijwerken van de cijfers.

Congreswoordvoerder Gustavo Porras zegt dat het vijfkoppige panel van onderzoekers onafhankelijk van de wetgevende macht zou handelen en vrij zou zijn om te onderzoeken waar ze wilden. Het panel heeft drie maanden om het onderzoek te doen.
Studentenorganisaties hebben geëist dat een onafhankelijke commissie wordt ingesteld met de medewerking van internationale instanties om de sterfgevallen te onderzoeken.

De studenten en andere regeringscritici zeggen dat de congrescommissie niet onafhankelijk zal zijn, aangezien het Congres grotendeels pro-regering is. Ze beschuldigen hen machtsconcentratie en ondemocratisch handelen.

Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens heeft de Nicaraguaanse regering gevraagd om het land binnen te mogen en de gewelddadigheden te onderzoeken, maar kreeg de raad om te wachten op ontwikkelingen in interne processen.

President Ortega heeft door bemiddeling van de kerk ingestemd met gesprekken met de demonstranten, maar moet nog een datum vaststellen waarop de besprekingen moeten beginnen.

De protesten waren de ergste die Daniel Ortega in meer dan een decennium te verwerken kreeg sinds de voormalige linkse Sandinistische rebel aan de macht kwam, na een lange oppositieperiode. Zijn partij heeft een absolute meerderheid in het congres met één kamer.

Ortega heeft de rechtse tegenstanders de schuld gegeven van veel van het geweld, door te zeggen dat ze de protesten hebben geïnfiltreerd om zijn linkse regering in diskrediet te brengen. Maar de VS heeft dinsdag nog gezegd dat het de regering verantwoordelijk houdt voor het bloedvergieten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May