Rusland: President Putin begint vierde termijn
07 May 2018, 08:32
foto
Jonge Russen zijn opgegroeid onder leiderschap van Vladimir Putin. (Foto: AFP)


Vladimir Putin is voor een vierde termijn beëdigd als Russische president. Hij heeft beloofd om de talenten van het land te benutten om "doorbraken te bereiken". Ongeveer 5.000 gasten hebben de weelderige ceremonie bijgewoond in een sierlijke Kremlin-hal.

Putin is 18 jaar aan de macht geweest, als president en premier, en tegenstanders hebben zijn ambtstermijn vergeleken met het bewind van een tsaar, of keizer. De Russische tv toonde de 65-jarige Putin die zijn kantoor in het Kremlin verliet en door de lange gangen liep naar de ceremonie.

Daarna maakte hij een korte rit in een nieuwe, Russisch gemaakte limousine – Cortege - op het Kremlin-complex. Eerder gebruikten hij en zijn gevolg buitenlandse luxe auto's. In voorgaande jaren reed een grotere colonne de president door Moskou naar de ceremonie.

De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder, die nu de leiding heeft over een tak van de Russische gasgigant Gazprom, zat op de voorste rij naast premier Dmitry Medvedev en de orthodoxe kerk patriarch Kirill. Een andere beroemde vriend van Putin, Hollywood-ster en Russische staatsburger Steven Seagal, stond vlakbij de eerste rij.

"We hebben de trots in ons vaderland nieuw leven ingeblazen", zei Putin. "Als staatshoofd zal ik er alles aan doen om de kracht en welvaart van Rusland te vergroten." Hij ging door met: "We hebben doorbraken nodig op alle gebieden van het leven. Ik ben er diep van overtuigd dat een dergelijke sprong voorwaarts alleen kan worden bereikt met een vrije samenleving die alles accepteert wat nieuw en geavanceerd is." Putin zegt dat Rusland in het verleden opnieuw was opgestaan van zijn tegenslagen, "als een feniks".

Zaterdag werd de oproerpolitie geconfronteerd met demonstranten in Moskou en andere Russische steden. De betogers protesteerden tegen het heerschappij van Putin. Meer dan 1.000 arrestaties zouden in 19 steden zijn gedaan.

De grootste klacht onder Russen die werden ondervraagd door het Levada Center, een groot sociologisch onderzoeksorgaan, was dat Putin de welvaartskloof niet had verminderd (de grootste klacht voor 45% van de respondenten). Een andere grote klacht (voor 39%) was het niet terugbetalen van Russen die tijdens markthervormingen hun besparingen hadden verloren.

Putin zijn meest lovenswaardige prestatie was het herstel van Ruslands wereldstatus als een grote macht (47%), aldus de peiling. Het werd vorige maand uitgevoerd onder 1.600 Russen in 136 steden. In vergelijking met een soortgelijke peiling in 2015 was er een verdubbeling van klachten over Putin die heeft nagelaten om lonen, pensioenen en uitkeringen te verhogen. Bijna de helft van de 1.000 arrestaties op zaterdag was in Moskou.

Putin werd herkozen tot president met meer dan 76% van de stemmen, zijn beste verkiezingsprestatie ooit, maar enkele internationale waarnemers hebben wijdverbreide onregelmatigheden gerapporteerd. De aantijgingen van ongeregeldheden bij de stemming hadden ook de vorige verkiezingen hard gemaakt.

De bekendste oppositieleider van het land, Alexei Navalny, kon geen tegenstand bieden tegen Putin, omdat hij was uitgesloten van de verkiezingen op grond van een veroordeling voor verduistering. Navalny ontkent de aantijgingen en beweert dat zijn veroordeling politiek gemotiveerd was. Hij werd kort gearresteerd toen hij probeerde deel te nemen aan de ongeoorloofde protestbijeenkomst van zaterdag in Moskou met als leus "Hij is niet onze tsaar".

Binnenlandse tegenstanders beschuldigen de heer Poetin van het ondermijnen van de democratie in Rusland - een beleid dat "geleide democratie" wordt genoemd - om echte oppositiepartijen buiten het parlement te houden en ervoor te zorgen dat hij en zijn bondgenoten voor onbepaalde tijd de macht behouden.

Als eerste verkozen president in 2000, hernieuwde Putin zijn termijn van vier jaar in 2004 voordat hij in 2008 kwam om als premier onder zijn protegé, Dmitry Medvedev, te dienen, omdat hij volgens de wet slechts twee opeenvolgende termijnen kon dienen.
Weinigen twijfelden aan wie de leiding had en in 2012 keerde Putin terug als president, dit keer voor een termijn van zes jaar. Wanneer zijn vierde ambtstermijn in 2024 eindigt, zal hij bijna een kwarteeuw aan de macht zijn geweest.

Dat zou nog steeds niet volstaan voor de 31 jaren van Sovjet dictator Joseph Stalin, of zelfs de regeringen van sommige Russische tsaren zoals Alexander II (26 jaar) en Nicholas I (30 jaar).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May