Proclamatie SICCI verdiept samenwerking met India
07 May 2018, 02:47
foto
Toppers tijdens de proclamatie van SICCI. In het midden vp Ashwin Adhin, minister Stephen Tsang en ambassadeur Satender Kumar. Tweede van rechts Nizaad Bissumbhar. (Foto: Kabinet vp)


Minister Stephen Tsang van Handel, Toerisme en Industrie heeft de Suriname-India Chamber of Commerce and Industry (SICCI) geproclameerd vrijdag. De 'Chamber' staat onder leiding van Nizaad Bissumbhar. De bewindsman heeft aangegeven dat Public Private Partnership’ (PPP) de manier is om ontwikkeling van het bedrijfsleven te stimuleren.

Vicepresident Ashwin Adhin benadrukte dat er een belangrijke rol voor de private sector is weggelegd om initiatief te nemen om buitenlandse investeringen aan te trekken. Hierbij zal de overheid faciliterend optreden. De samenwerking met India moet volgens hem gezien worden in een groter geheel van samenwerking met verschillende belangrijke spelers in de wereld.

De Indiase ambassadeur Satender Kumar heeft tijdens de proclamatie medegedeeld dat zijn termijn door de overheid van India is verlengd, in ieder geval tot en met het aanstaande bezoek van President Kovind van India naar Suriname. Dit bezoek zal eind juni plaatsvinden.

Aan de totstandkoming van SICCI heeft een excellente samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven ten grondslag gelegen, zegt Bissumbhar. De ‘Chamber’, heeft op verschillende niveaus afstemming gepleegd en ondersteuning gehad, zoals het Kabinet van de Vicepresident, ministerie van Handel, Industrie en Toerisme en de ambassades in beide landen (Suriname en India).

De nieuwe Chamber heeft als missie een bijdrage te leveren om Suriname een toonaangevende positie te laten innemen in het Caribisch Gebied, voor wat betreft de economische relatie met India. Om deze missie te realiseren, heeft de Chamber tijdens de proclamatie vijf projecten gepresenteerd die Suriname in staat zal stellen deze voortrekkersrol te vervullen. De projecten hebben betrekking op het realiseren van expertise centra in Suriname over solar, ICT, food & agriculture, ondernemerschap en opleidingen.

Minister Tsang heeft aangegeven de samenwerking met de Chamber uit te willen breiden met projecten op het gebied van toerisme. Ook het realiseren van een Bollywood studio voor het LAC-gebied (Latin America and Caribbean) is een van de zaken die op het lijstje van de minister staat.

De Chamber neemt het initiatief om op korte termijn een dialoog te starten tussen overheid, bedrijfsleven en overige stakeholders om na te gaan welke specifieke acties ondernomen dienen te worden om investeringen uit India in Suriname te realiseren. In oktober van dit jaar zal de Chamber een ‘India Paviljoen’ opzetten tijdens de United Business Fair.

Op 9 maart 2018 was er reeds een Memorandum of Understanding ondertekend tussen de overkoepelende kamer van koophandel in India, de Confederation of Indian Industry en SICCI. De Surinaamse ambassadeur in India, Aashna Kanhai, heeft in de totstandkoming hiervan een proactieve rol gespeeld, zegt Bissumbhar. Deze intentieverklaring vormt een belangrijk onderdeel van de toekomstige samenwerking met de private sector.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May