Bewoners Commewijne dolblij met grondbriefjes
06 May 2018, 00:52
foto
Honderden bewoners van Commewijne ontvangen hun grondbeschikkingen te Tamanredjo. Velen hebben tientallen jaren op dit moment gewacht. (Foto's: NII)


Ruim 500 grondbeschikkingen zijn vrijdag uitgereikt aan bewoners van rechteroever Commewijne. De documenten zijn uitgereikt op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en op Tamanredjo, in district Commewijne. Mensen hebben tientallen jaren gewacht op dit moment.

Districtscommissaris (dc) Adjaikoemar Kali van Commewijne zegt aan het Nationaal Informatie Instituut dat bewoners van het ressort Bakkie en de omliggende plantages na bijkans 50 jaren grondbeschikkingen hebben ontvangen. Het ministerie van RGB is bezig de enorme achterstand in te lopen. Minister Roline Samsoedien van RGB merkt op dat er wel enkelen zijn die ooit een bereidverklaring hebben gekregen, maar door onverklaarbare redenen de stukken in ongerede zijn geraakt. Vervolgens zijn de stukken bij verkeerde personen terecht gekomen.

Het idee van de ondernemers uit rechteroever Commewijne om het grondrechtenvraagstuk van de plaatselijke bewoners in orde te maken, is door RGB toegejuicht, waarna het zoekwerk begon door de archieven opnieuw open te slaan. De mensen zijn geholpen aan een figuratieve kaart, waarna vrijdag de bereidverklaringen zijn uitgereikt. Het is een historisch moment voor de mensen die alvast in aanmerking zijn gekomen. De rechtszekerheid is hiermee gegarandeerd voor de ontwikkeling, gelet op de toeristische activiteiten die nu in volle gang zijn en waar zij kunnen meeliften in het geheel, stelt de minister.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May