'Geen naschoolse opvang maar schoolvoeding'
04 May 2018, 15:14
foto
President Desi Bouterse en First Lady Ingrid tijdens een persconferentie na terugkeer uit Brazilië. (Foto: René Gompers)


“De president heeft een fout gemaakt. Hij moest zeggen ‘schoolvoeding’, geen ‘naschoolse opvang’,” corrigeert First Lady Ingrid Bouterse-Waldring haar echtgenoot, president Desi Bouterse. “Voorlopig gaan we alleen bezig zijn met schoolvoeding. Kinderen gaan voeding op school krijgen.” Deze mededeling werd gedaan gisteren op een persconferentie. Bouterse, die ook voorzitter van de NDP is, heeft een week geleden op een kadervergadering in Ocer, aangekondigd dat de Naschoolse Opvang weer opgepakt zal worden.

“Naschoolse opvang was een geweldige uitvinding van de regering maar helaas a sut’ opo,” haalde Bouterse op de vergadering in het partijcentrum aan. “De First Lady gaat weer beginnen met ondersteuning van mevrouw Ferrier. We gaan een pilot draaien,” gaf hij aan. De Naschoolse Opvang zou eind 2019 opnieuw gelanceerd worden. De First Lady is tijdens het werkbezoek aan Brazilië op veldbezoek geweest om van dichtbij mee te maken hoe het schoolvoedingsproject van Brazilië werkt. Ze is kort ingegaan op het op handen zijnde programma. “Het is de bedoeling dat de ministeries van Volksgezondheid, Onderwijs, Sociale Zaken, Landbouw, Veeteelt en Visserij eigenlijk dit project gaan doen. Ik ben slechts ondersteuner,” licht ze toe.

“De bedoeling is dat de kinderen op school voeding gaan krijgen. Op de scholen komen de keukens, van daaruit worden de kinderen gevoed,” benadrukt ze. De leerkrachten zal geleerd worden om een gezond menu op te stellen. Het is belangrijk dat de kinderen gezond leren eten. Ook zal geleerd worden hoe voedsel op te slaan. Belangrijk is ook dat boeren in de buurt iets kunnen verkopen aan de scholen.”

“Wij willen voorlopig een pilot gaan draaien,” vervolgt Waldring. “U begrijpt dat het de eerste keer niet goed is gegaan, onze naschoolse opvang. Wij willen het rustig aan doen. Alle kinderziektes opruimen zodat we alle kneepjes onder de knie kunnen hebben. Zodat mensen ons geen allerlei dingen kunnen zeggen, u weet, de politieke tijd. We willen dat het lukt. We hebben de ondersteuning van Brazilië. Ik heb gezien hoe het er aan toe gaat; de kinderen krijgen na school voor ze naar huis gaan hun voeding, de keuken is daar, ze hebben een tuintje. Ik denk dat het kan slagen in Suriname.”

De First Lady voegt eraan toe dat in een latere fase nagegaan zal worden of begeleiden van de kinderen ook in het programma zal worden opgenomen. “Dat is nu niet ter sprake, voorlopig alleen voeding,” benadrukt ze nog eens. President Bouterse biedt zijn verontschuldigingen aan. “Mijn excuses als ik het inderdaad verkeerd heb overgebracht. Het is schoolvoeding!”

Brazilië heeft een van de grootste schoolvoedingsprogramma's ter wereld. Het grootste wordt door India uitgevoerd, daar worden er dagelijks 120 miljoen schoolkinderen van een warme maaltijd op school voorzien. Het programma is bij wet geregeld. Verschillende ministeries werken met elkaar, ook omdat het te maken heeft met de Sustainable Development Goals. Een van die ‘goals’ is het terugdringen van honger. De overheid is bij wet verplicht om minimaal 30 procent van de ingrediënten bij de lokale boeren aan te kopen. De maaltijden worden op de scholen bereid. Jaarlijks stopt Brazilië 1,3 miljard Amerikaanse dollars in het schoolvoedingsprogramma. Het model wordt steeds meer door verschillende landen in de regio overgenomen.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May