Bijna 100 doden bij stofstormen India
03 May 2018, 17:08
foto
De storm trof drie districten in de deelstaat Rajasthan, evenals delen van Uttar Pradesh. (Foto: PTI)


Minstens 95 mensen zijn gestorven bij hevige stofstormen die de Noord-Indiase deelstaten Uttar Pradesh en Rajasthan hebben troffen. Vele anderen zijn gewond geraakt. De stormen op woensdag hebben de elektriciteitsvoorziening onderbroken, hebben bomen ontworteld, huizen verwoest en vee gedood.

Veel van de dodelijke slachtoffers sliepen toen hun huizen instortten nadat ze waren getroffen door intense bliksemschichten. Stofstormen komen in de zomer vaak voor in dit deel van India, maar het verlies van levens op deze schaal is ongebruikelijk.

Vierenzestig mensen in Uttar Pradesh zijn omgekomen, 43 van hen in het district Agra, waar het Taj Mahal-monument is gevestigd. Ambtenaren zeggen dat het aantal doden kan stijgen. Vallende bomen en muren hebben veel mensen in de deelstaat gedood.
De hoofdminister van de deelstaat, Yogi Adityanath, heeft ambtenaren opgedragen om hulpoperaties persoonlijk te controleren. Hulpcommissaris Sanjay Kumar vertelde PTI dat de deelstaatregering "een gedetailleerd rapport wil van de getroffen districten".

De stormen troffen ook drie districten in het naburige Rajasthan - Alwar, Bharatpur en Dholpur - waar minstens 31 mensen werden gedood. Ambtenaren zeggen dat Alwar het zwaarst getroffen is. Scholen in de wijk zijn gesloten. De deelstaatregering heeft ook aangekondigd dat families van de doden 400.000 roepies (ongeveer US$ 6.000) als compensatie ontvangen.

"Ik zit al twintig jaar op dit kantoor en dit is het ergste wat ik heb gezien", vertelde Hemant Gera, secretaris voor rampenbeheersing en hulpverlening in Rajasthan, aan de BBC. "We hadden een hoge intensiteit van de stofstorm op 11 april - toen stierven er 19 mensen - maar deze keer sloeg het toe tijdens de nacht toen zoveel mensen sliepen en niet uit hun huizen konden komen toen moddermuren instortten." Hij zei dat teams probeerden om de elektriciteit naar huizen te herstellen nadat 200 tot 300 elektriciteitspalen in de storm waren geknakt.

De storm raakte ook de hoofdstad Delhi, meer dan 100 km ver weg. Gisteravond laat bracht de storm ook zware regenval.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May