UCL finale: Liverpool tegen Real Madrid
02 May 2018, 18:49
Spelers van FC Liverpool protesteren tegen de penalty. (Foto: Reuters)

FC Liverpool heeft zich gekwalificeerd voor de UEFA Champions League (UCL) finale. Hoewel Liverpool de wedstrijd vandaag verloor (2-4), heeft de club toch een totale overwinning van 7-6 tegen AS Roma. Liverpool zal het in de finale opnemen tegen verdedigend UCL kampioen, Real Madrid, op 26 mei in Kiev, Oekraïne.

Roma probeerde vanaf de aftrap tot scoren te komen om zijn hoop de finale te bereiken in leven te houden, na een 5-2 verlies in de eerste wedstrijd. Roma had 3 doelpunten nodig om door te kunnen stoten naar de finale. Na 9 minuten spelen strafte Sadio Mane van Liverpool een verkeerd gespeelde bal meteen af. De bal werd door teamgenoot Roberto Firmino prachtig doorgespeeld naar Mane. Hij bracht koelbloedig het net van Roma tot schudden. Roma bleef aanvallen tot er enkele minuten na de eerste goal een eigen doelpunt werd gemaakt door Liverpool speler James Milner, die niets kon doen om uit de richting van een wegspeelbal te gaan. De bal kwam tegen zijn hoofd aan en voor zijn pech belandde het leder in zijn eigen doel.

Roma kreeg weer hoop door de gelijkmaker. Na een aanval van Liverpool kon de spits van Roma, Edin Dzeko, de bal niet uit het strafschopgebied wegwerken, waardoor Georginio Wijnaldum van Liverpool deze makkelijk langs de doelverdediger in de 25e minuut kon inkoppen. Roma bleef aanvallen, maar Liverpool hield stand. Na 45 minuten spelen was de stand 2-1 voor Liverpool.

In de tweede helft maakte Roma in de beginminuten een te neergeslagen indruk. Er kwam zichtbaar leven in de brouwerij toen Edin Dzeko de gelijkmaker scoorde in de 52e minuut. Roma bleef onvermoeid aanvallen en kreeg veel kansen die echter niet werden benut. In de 82e minuut bracht Liverpool nog een verdediger in het spel. Ondanks de versterking in de verdediging heeft Radja Nainggolan van Roma met een afstandsschot via de paal het net gevonden. Roma had echter nog 2 doelpunten nodig in vijf minuten speeltijd. Dit leek een onmogelijke opgave. De Roma spelers hebben alles ingezet om te scoren, terwijl Liverpool de laatste minuten gewoon uit wilde uitspelen en bracht twee verdedigers in het spel. Roma kreeg na een handsbal een penalty toegewezen. Nainggolan scoorde het vierde doelpunt van Roma in de 93e minuut. De tijd zat er echter op om nog een doelpunt te kunnen scoren. De scheidsrechter kon niets anders doen dan zijn laatste fluitsignaal geven.

FC Liverpool zal het opnemen tegen back-to-back UCL kampioen Real Madrid FC, die koerst naar zijn 3e achtereenvolgend trofee van de Europese Bekercompetitie. Liverpool heeft veel doelpunten gescoord in deze competitie. Real Madrid met de topscoorder van de bekercompetitie van dit seizoen, Cristiano Ronaldo (15), heeft ook bewezen veel kansen om te kunnen zetten in doelpunten. Ronaldo zal het opnemen tegen de 2e, 3e en 4e plaats op de topscorers lijst die allemaal voor Liverpool spelen. Mohamed Salah (10), Roberto Firmino (10) en Sadia Mane (9). Het wordt in elk geval een spannende finale tussen Real Madrid en FC Liverpool.