NDP-jongeren: “Staatsgreep, een bevrijding voor Suriname”
25 Feb 2011, 17:30
foto
NDP-jongeren verlenen assistentie bij de kranslegging vrijdagnacht bij het 'monument van de revolutie'. (Foto: Ramon Keijzer)


Veel jongeren van de Nationale Democratische Partij (NDP) beweren toch wat te weten over de staatsgreep, maar dat weerhoudt hen niet zich aan te sluiten bij deze partij. Volgens deze jonge Surinamer had de staatsgreep niet alleen negatieve maar ook positieve gevolgen voor het land. Veel jongeren noemen de oprichting van Staatsolie als voorbeeld van het goede voortgebracht door 25 februari 1980.

Voor de 21-jarige David, kon het niet anders dat er een staatsgreep gepleegd werd. “De revolutie heeft zijn goede kanten en minder goede kanten gehad. Als ik beide kampen mag geloven, dus mensen die tegen de revo zijn en zij die voor zijn, dan zie je dat er ontevredenheid was onder de militairen. Ze wilden een vakbond hebben, omdat er bepaalde zaken mis gingen in het land. De regering wilde dat niet en werd alles dan maar toen hardhandig aangepakt.”

Burneley (27): “De staatsgreep was nodig. Ze heeft veranderingen gebracht in Suriname. We zijn minder afhankelijk van Nederland. Ook zijn er verschillende projecten, zoals de Flora en Marowijne project ontstaan na 1980”.

Volgens Ferayed (18) is er heel weinig informatie beschikbaar over de staatsgreep. Maar toch vindt hij dat de coup verandering heeft gebracht in de Surinaamse politiek en denkwijze. “Een voorbeeld, is de manier hoe wij naar Nederland kijken. Nederland was ‘Halleluja’ voor ons, iedereen vluchtte er naar toe. Maar na de staatsgreep veranderde dat idee”.

Voor velen is het pas de eerste keer dat zij de herdenkingsceremonie bijgewoond hebben. Voor de 25-jarige Oliver was het ook zijn eerste keer. Vrolijk en zoekend naar woorden, vertelt hij dat het voor hem een leuk moment is, omdat zijn grootouders ook deelgenoten waren van de staatsgreep. Voor hem is de staatsgreep “een geschiedenis waarover hij meer wil weten”.

Dat er mensen vermoord zijn tijdens in de militaire periode weten de jongeren wel, maar dat wil niet zeggen dat zij afstand moeten doen van hun leider Desi Bouterse. Volgens de 29-jarige Agasha moet sowieso alles opgeruimd worden wat in de weg staat. “Als er dingen zijn die opgeruimd moeten worden die in de weg staan, moet dat gebeuren. Het kan dan verkeerd uitkomen. Overal in de wereldgeschiedenis, in de grote landen die eigenlijk ons voorbeeld moeten zijn, ontdek je dat waar er vernieuwing is er heel veel bloed vloeit. En het hoeft niet zozeer te zijn dat het negatief is”.
Het is haar eerste keer dat zij de ceremonie bijwoont. Zij vindt het een gelegenheid voor de president om het gebeuren op een goede manier te belichten.

(Afoisini Akiemboto)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May