Dominicaanse Republiek verbreekt banden met Taiwan
02 May 2018, 08:50
foto
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi (r) en de premier van de Dominicaanse Republiek, Miguel Vargas. (Foto's: Reuters)


De Dominicaanse Republiek heeft diplomatieke betrekkingen met China aangehaald en heeft de banden met Taiwan verbroken. Taiwan heeft gezegd dat het "diep geschokt" is door het besluit van het Caribische land, dat zijn diplomatieke isolement verdiept.

De regeringen in Beijing en Taipei staan erop dat landen beide niet kunnen erkennen. China beschouwt Taiwan als een afgescheiden provincie. Taiwan blijft nu achter met slechts 19 diplomatieke bondgenoten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Taiwan zei dat de Dominicaanse Republiek "valse beloften van investeringen en hulp door China" had geaccepteerd. Taipei veroordeelt ook "krachtig de verwerpelijke beslissing van China om dollardiplomatie te gebruiken om Taiwanese diplomatieke bondgenoten te bekeren".

De Dominicaanse Republiek zei te geloven dat de overstap "buitengewoon positief zou zijn voor de toekomst van ons land" en dat Taiwan werd erkend als "een onvervreemdbaar deel van het Chinees grondgebied". Er werd gezegd dat China zelfs zonder formele diplomatieke banden al de op één na grootste leverancier van geïmporteerde producten was.

Presidentieel juridisch adviseur Flavio Dario Espinal vertelde op een persconferentie dat de regering Taiwan dankbaar was. "Echter, de geschiedenis en de sociaaleconomische realiteit dwingen ons nu om van richting te veranderen," legde hij uit.

Het aantal landen dat Taiwan erkent als een staat is de afgelopen jaren afgenomen nu de diplomatieke invloed van China is versterkt. De laatste landen voor de Dominicaanse Republiek om over te schakelen van Taiwan naar China, waren vorig jaar Panama en de Afrikaanse eilandnatie van Sao Tomé en Principe in 2016.

Slechts 19 landen hebben diplomatieke betrekkingen met Taiwan, de meeste kleine eilandstaten of in Midden- en Zuid-Amerika - regio's die in het verleden beperkte economische banden hadden met China. In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn dat Belize, El Salvador, Haïti, Nicaragua, St. Kitts en Nevis, St. Vincent en de Grenadines, Guatemala, Paraguay, Honduras en Saint Lucia. In Afrika: Burkina Faso en Swaziland, in Europa: het Vaticaan en in de Stille Oceaan: Kiribati, Nauru, de Salomonseilanden, Tuvalu, de Marshalleilanden en Palau.

China en Taiwan worden sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 apart geregeerd. De betrekkingen tussen de twee zijn verslechterd sinds het eiland Tsai Ing-wen tot president verkoos in 2016.

Tsai heeft formeel niet het "één China" -beleid onderschreven - een overeenkomst in 1992 waarin beide partijen het erover eens waren dat er maar één China was, maar verschillende interpretaties hadden van wat dat betekende. Bejing vreest dat ze zal aandringen op de formele onafhankelijkheid van Taiwan, maar Tsai zegt dat ze de status-quo wil handhaven.

Sinds haar verkiezing heeft Beijing zijn inspanningen om Taiwan te isoleren geïntensiveerd en zijn aanhangers ervan te overtuigen van kant te wisselen. Gezien de snelle groei van China als economische en politieke mondiale macht, is het voor Beijing steeds gemakkelijker geworden om landen aan zijn kant te krijgen.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April