Karma leidt tot boeddhisme tempel in Suriname
03 May 2018, 06:57
foto
De tempel in Suriname wordt gebouwd door de Da Xiangshan tempel, in de rotsachtige Xiangshan bergtop in de Chinese provincie Shaanxi. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Het opzetten van de eerste boeddhistische tempel in Suriname krijgt steeds meer gestalte. Het tempelcomplex met een China Town zal de eerste vertakking in de regio zijn van de eeuwenoude Da Xiangshan tempel in de Chinese provincie Shaanxi.

In juni reist (hoofd)monnik Long Dao voor de tweede keer naar Paramaribo af om zaken te finaliseren. Hij hoopt dan ook gelijk de rituele handelingen te plegen voor de start van de constructie. Long Dao glimlacht bescheiden op de vraag waarom de tempel een vestiging in Suriname opzet. “Karma”, reageert hij. Op dezelfde kalme toon vervolgt hij, “de godin van genade (Guanyin/Kwan Yin), voelt zich zeer vereerd om ook de bevolking in Suriname te mogen dienen”.

Da Xiangshan tempel in de rotsachtige Xiangshan (geurige) bergtop wordt beschouwd als een van de vroegste boeddhistische heiligdommen in China. De bouw startte in de vierde eeuw na Christus. Het tempelcomplex met geel dak en rode gevel steekt kilometers ver uit als een gekleurd bladerdak in de bergrotsen in Miaowan stad (Yaozhou District, Tongchuan).

Pelgrimstocht 15 km
Vanuit de eerste parkeerplek lopen tientallen volgelingen een soort pelgrimstocht van 15 kilometer bergopwaarts naar de tempel. Sommigen hebben een bidsnoer (mala) in de hand en prevelen woorden. Andere dragen tassen fruit, wierook, bloemen en andersoortige offers met zich mee. Bij de ingang van het uitgestrekte tempelcomplex houden zich verschillende venters op. Vrijwilligers - dorpelingen - assisteren de tempelbezoekers bij het aansteken van de wierook, juiste gebedshouding en plaatsing van de offerandes.

De walm van de sterk geurende wierook met mist-effect in de bergtop trekt langs de voorzijde van het tempelgebouw met een spectaculair uitzicht op het landschap. Op de achtergrond klinkt de opname met meditatieve sutra’s van een tempeldienst. Het boeddhisme kent geen priester en samen met andere monniken leidt Long Dao de diensten.

Guanyin, de godin van genade
De legende over prinses Miao Shan die tegen de wil in van haar vader een boeddhistische non wilde worden, ligt aan de basis van dit Xiangshan heiligdom. De prinses werd in opdracht van haar vader om het leven gebracht en transformeerde na wedergeboorte in Guanyin, de godin van genade die mediteerde en verlichting nastreef in de Xiangshan berggrot.

Zij offerde haar eigen arm en oog om het leven van haar vader te redden. Nadat zij opging in de hemel werd haar lichaam bewaard in de grot dat deel is van de tempel, geeft Long Dao aan. Guanyin, een Chinese vorm van de bodhisattva Avalokiteśvara wordt vaak afgebeeld met een wit gelaat. En soms met duizend ogen en armen om te symboliseren dat zij al het lijden op aarde wil zien en verlichten.

Oriëntatiebezoek Suriname
In 2016 werd monnik Long Dao in de Yongqing tempel in Hainan op grootste wijze ingewijd om leiding te geven aan de Da Xiangshan tempel. Voormalig Surinaamse ambassadeur Lloyd Pinas was aanwezig en benaderde hem over mogelijkheden om de leer met de universele waarden en normen, maar vooral de kennis over kung fu naar Suriname te brengen. “Het was zijn karma.”

Long Dao geeft toe dat hij eerst aarzelde; hij had niet eerder over dit vreemde, verre land gehoord. Vorig jaar september oriënteerde hij zich met een delegatie in Paramaribo. Suriname maakte een diepe indruk op hem: “Het enthousiasme en warme ontvangst, een multiculturele en harmonieuze samenleving en mensen die met elkaar leven en elkaars cultuur en religie respecteren.”

De delegatie bezocht verschillende overheidsinstanties en de drie oudste Surinaamse Chinese verenigingen die hun steun toezegden. Ook ging zij een samenwerking aan met de lokale boeddhisten. Long Dao ging op audiëntie bij president Desi Bouterse thuis, waar hij alle plannen over het concept-ontwerp van het China Town-complex op papier ontvouwden. De president zegde ook zijn support toe.

Zijderoute naar Suriname
Het opzetten van de tempelvestiging vindt zijn oorsprong in China’s nieuwste ontwikkelingsgedachte: ‘One Belt, One Road’ (één gordel, één weg). De vernieuwde oeroude Chinese zijderoute die zich niet alleen focust op handel en economie, maar ook culturele uitwisseling. Het waren dan ook de handelaren die de voetsporen volgden van monnik Xuanzang uit Xi’an (de vroegere Chinese hoofdstad) naar India en zo de tweede zijderoute ontwikkelden.

“Via de handel verspreidde het boeddhisme zich, maakten mensen kennis met de Chinese cultuur en bouwden een relatie met elkaar.” Long Dao ziet zijn bezoek en de vestiging als een extensie van de zijderoute naar Suriname. Hij hoopt dat de droom werkelijkheid wordt en de multiculturele uitwisseling tussen de volken van Suriname en China toeneemt.

De Stichting Suriname Boeddhistische Associatie geleid door hem kreeg vanuit overheidskringen een stuk terrein in Commewijne aangeboden voor het tempelcomplex. Maar de ligging en afstand is niet naar tevredenheid bevonden. We kijken naar andere opties, zoals een terrein in Paramaribo-noord, zegt de Surinaamse boeddhist Jimmy Chen, tweede stichtingsvoorzitter. Long Dao ziet graag dat wanneer de bouw start de overheid inkomt met de nutsvoorzieningen en verblijfsvergunningen.

Trekpleister boeddhisten en toeristen
Hoewel onder staatstoezicht, is de Da Xiangshan tempel financieel zelfstandig en krijgt inkomsten door onder andere tientallen donaties en een entreeprijs van RMB 50 (ongeveer US$ 7). Het aantal tempelbezoekers varieert. Door de week komen er 200 tot 300 volgelingen en toeristen en in het weekend loopt dit op tot 1000. Op hoogtijdagen komen er soms 10.000 personen en bij bepaalde ceremonieën gedurende een maand zit het complex afgeladen vol met 200.000 tot 300.000 bezoekers uit verschillende landen, vertelt de monnik.

Ondernemers speelden hierop in en bouwden langs de weg naar de tempel dan ook toeristische oorden met parken en restaurants. Long Dao gelooft dat de Surinaamse tempel met de China Town ook boeddhisten uit de regio en toeristen zal trekken. Naar verwachting reist in juni ook een kung fu meester (monnik) af en wordt de Shaolin-stijl kung fu school officieel geopend. Die is ondergebracht in het tijdelijke onderkomen van de tempel aan de Tourtonnelaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May