Brazilië: Hoogbouw stort neer na brand
01 May 2018, 15:03
foto
Binnen anderhalf uur was het 26 verdiepingen gebouw ingestort. (Foto: EVN)


Een 26 verdiepingen tellend gebouw in de grootste stad van Brazilië, São Paulo is ingestort nadat het in vlammen was opgegaan. Bij de brand is minstens één persoon omgekomen.

Meer dan 150 brandweerlieden bestrijden de vuurzee die vermoedelijk is veroorzaakt door een gasexplosie. De hoogbouw was bezet door krakers en brandbestrijders vrezen dat meer mensen binnenin vastzitten.

Getuigen zeiden dat de vlammen zich snel verspreidden vanaf één van de lagere verdiepingen en een aangrenzend gebouw in brand staken.

Ongeveer 50 families waren naar het gebouw in het Largo do Paissandu-gebied van de stad verhuisd nadat de federale politie, die het had gebruikt, het enkele jaren geleden ontruimde. Brandweerlieden evacueerden de hoogbouw maar toen de laatste bewoners wegtrokken, stortte het gebouw in en doodde de man.

"Het was een kwestie van seconden, maar we konden hem niet redden", zei brandweerman Max Mena. "Het voelde als een tsunami toen het gebouw naar beneden kwam", vertelde een 58-jarige vrouw op de vierde verdieping aan de krant Folha. "Ik kon niets meenemen." Deise Silva (31) vertelde Folha dat ze sliep in één van de kamers met haar vijf kinderen toen ze werd gewekt door geschreeuw. "Toen mensen me vertelden dat er brand was, wekte ik de kinderen en rende," zei ze.

Een nabijgelegen hotel is geëvacueerd. De hotelreceptionist vertelde dat hij door geschreeuw werd gewaarschuwd voor de brand. "Eerst dacht ik dat het een gevecht was, maar toen hoorde ik mensen schreeuwen ' eruit, eruit!'", zei hij.
De brand startte om 01:20 uur lokale tijd waarbij de vlammen zich snel verspreidden. De hoogbouw stortte 90 minuten later in.

De gouverneur van São Paulo, Márcio França, zei dat het een kwestie van tijd was dat er een ongeluk in het gebouw gebeurde, maar dat de bewoners niet uit het gebouw wilden vertrekken. "Dat type huis is onbewoonbaar, daar blijven betekent zoeken naar problemen", zei hij op de plaats van de vlammenzee.

Kapitein Marcos Palumbo van de brandweer in São Paulo zei dat door aanpassingen van de bewoners het vuur zich sneller had kunnen verspreiden. "De liften waren eruit gehaald en die lege luchtschachten vormden een schoorsteen. Er was ook veel brandbaar materiaal, zoals hout en papier, dat heeft geholpen het vuur aan te wakkeren," zei hij.

Ambtenaren zeggen dat het tweede gebouw op dit moment niet het risico loopt in te storten. Brandweerlieden hebben een groot gebied rond de brand afgezet. Vorig jaar werden tientallen huizen verwoest door een brand in een favela in de stad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May