Bij 45 jaar BEP: Partij gaat verdeeldheid wegmaken
30 Apr 2018, 16:06
foto
Het bestuur van de BEP tijdens de feestvergadering in verband met de 45e jaardag van de partij. (Foto's: René Gompers)


“In 2020 gaan wij voor het continueren van de regeermacht,” deelt Ronny Asabina, voorzitter van de Broederschap voor Eenheid in de Politiek (BEP) mee. De partij gaat voor “meer glorie, meer glans” de komende tijd. Dit houdt onder andere in dat de partij de interne conflicten gaat oplossen, de verdeeldheid gaat wegmaken om zodoende meer dan vier zetels, het hoogste aantal dat de partij in 45 jaren heeft gehaald, te overtreffen.

De BEP heeft zondag in het partijcentrum de viering van haar 45e jaardag voortgezet met een dankdienst en huldigingen. Een dag eerder is er een wandelloop en feestvergadering georganiseerd. De president en voorzitter van de NDP, Desi Bouterse, was er ook bij. De dienst die Carlo Misiekaba heeft geleid, draaide om dienstbaarheid, nederigheid, vergeving en voorbeeldig leiderschap. Er zijn meer dan 30 personen gehuldigd voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van de partij. Elf daarvan zijn postuum bedacht. Twintig andere leden, onder wie gewezen voorzitter Celcius Waterberg, konden “door omstandigheden” niet aanwezig zijn voor hun huldiging.

De woorden van de pastoor hebben diepe indruk gemaakt. Door verschillende sprekers zijn enkele momenten besteed aan het oplossen van conflicten, om degenen die de partij verlaten hebben terug te verwelkomen, om toenadering te zoeken en elkaar te vergeven. Alleen door “broederschap en eenheid” kan “meer glorie, meer glans” bereikt worden, was de rode draad.

“We werken er regelrecht naar toe dat de partij voldoende voet aan de grond krijgt,” deelt Asabina mee. “Als het gaat om aantal zetels zijn de glorieuze tijden van BEP geweest in 2005 en 2010 met vier zetels. Wij moeten dat gaan overtreffen. Als je een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van het land, kun je dat voor een belangrijke mate doen vanuit de regeercoalitie. Dus wij gaan ook daarvoor.”

BEP wil zich het meeste inzetten voor decentralisatie, het sociaal huisvestingsprogramma in het binnenland, verantwoord omgaan met het milieu, stimuleren van ondernemerschap, jeugd en vooral sterke gezinnen, somt Asabina op. “Sterke gezinnen, want we hebben heel veel zwakke en gebroken gezinnen in Suriname,” merkt hij op.

De BEP is voorstander van het wijzigen van de Kieswet. De NDP wil volgens hoofdbestuurslid André Misiekaba, niet dat politieke partijen zich in combinaties verenigen om de verkiezingen in te gaan. De president tevens NDP-voorzitter heeft aangekondigd dat dit punt en andere wijzigingen in de Kieswet aan De Nationale Assemblee zullen worden voorgehouden. “We houden er rekening mee en treffen maatregelen zodat wanneer het zover is, we in staat zijn om alleen de verkiezingen in te gaan. Wij stellen dat een partij met een ontwikkelingsvisie en duidelijke doelen in staat moet zijn om die zaken zodanig te kunnen verkopen aan het kiezersvolk om hun zegen te ontvangen. Daarom zijn we geen tegenstander van het verbieden van pre-electorale combinaties,” deelt Asabina mee. De VHP en de NPS hebben ook al aangekondigd alleen de verkiezingen van 2020 in te gaan.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May