Suriprofs spelen op 12 mei 'Wedstrijd van de Toekomst'
29 Apr 2018, 14:31
foto
De 'Wedstrijd van de Toekomst' is een initiatief van de Coöperatie Eerste Divisie en de KNVB.


Op 12 mei spelen de Suriprofs, de profvoetballers van Surinaamse afkomst, in Rotterdam de 'Wedstrijd van de Toekomst' tegen Fortuna Sittard. De Limburgse club promoveerde dit weekend naar de Nederlandse eredivisie. Tijdens deze demonstratiewedstrijd wordt geëxperimenteerd met nieuwe spelregels en extra technologie. De wedstrijd wordt gespeeld in stadion Woudestein, de thuisbasis van de Rotterdamse eredivisieclub Excelsior. Fox Sports verzorgt een rechtstreekse tv-uitzending. Mogelijk is de wedstrijd ook in Suriname te zien.

De 'Wedstrijd van de Toekomst' is een initiatief van de Coöperatie Eerste Divisie en de KNVB. De opzet is om een nieuwe stap zetten met de innovatie van het voetbal. De belangrijkste aanpassingen zijn de invoering van effectieve speeltijd (2 x 30 minuten in plaats van 2 x 45 minuten), de self-pass, de intrap in plaats van de ingooi, doorlopend wisselen en bij een gelijke eindstand het nemen van shoot-outs in plaats van penalty’s. Daarnaast mag de scheidsrechter tijdens de wedstrijd voortdurend een beroep doen op de video-arbiter om zijn beslissingen te controleren.

Als coaches van de Suriprofs treden Michael Reiziger en Winston Bogarde aan. Welke spelers een uitnodiging krijgen van beide Ajax-trainers en oud-internationals is nog niet bekend. Nogal wat spelers moeten nog in actie komen tijdens de playoffs voor Europees voetbal of in de nacompetitie voor promotie naar of degradatie uit de eredivisie.

Uit de groslijst van profvoetballers van Surinaamse komaf valt een prima elftal samen te stellen. Als doelman komen Gino Coutinho van AZ en Warner Hahn van Heerenveen in aanmerking. In de verdediging kunnen Ridgeciano Haps (Feyenoord) Ricardo van Rhijn (AZ), Serginhio Greene (RKC), Ruben Ligeon (PEC), Fabian Sporkslede (NAC) of Lorenzo Burnet (Excelsior) worden opgesteld. Op het middenveld lijken Ryan Koolwijk (Excelsior) en PSV-talent Kenneth Paal in elk geval oproepbaar.

Met de aanval van de Suriprofs zit het sowieso wel goed: van Ajacied Justin Kluivert, PSV’er Steven Bergwijn, Feyenoorder Jean-Paul Boëtius en Mikhail Rosheuvel van Roda JC tot Quincy Meenig en Geraldo Bekker (beiden PEC Zwolle), Mitchell te Vrede (NAC), Stanley Elbers (Excelsior) of Romeo Castelen (VVV).

Met de partij tegen de promovendus uit de eerste divisie wordt een traditie in ere hersteld. Sinds de eeuwwisseling speelden de Suriprofs zes benefietwedstrijden tegen NAC Breda (2000), FC Den Bosch (2001 en 2004), FC Zwolle (2002), Heracles (2005) en Volendam (2008), kort nadat deze clubs kampioen van de Eerste Divisie waren geworden. Daarnaast werd twee keer tegen een gelegenheidsteam van spelers uit deze klasse gespeeld: tegen een All Stars Team (2003) en een Talententeam (2006). Deze wedstrijden werden zonder uitzondering gewonnen door de Suriprofs.

Diederik Samwel
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May