Opec-verminderingen kunnen dieper snijden
29 Apr 2018, 10:16
foto
Voor de kust van Angola is een olieplatform te zien in de Atlantische Oceaan.


Terwijl de verminderde productie in Venezuela de aandacht van de oliewereld trekt, beginnen zich stilaan problemen voor te doen in een andere Opec-natie. Angola, ooit de grootste ruwe olieproducent in Afrika, heeft te maken met scherpe dalingen bij offshore-velden waar te weinig is geïnvesteerd. De productie daalt daardoor bijna drie keer zoveel als de natie was overeengekomen met andere Opec-leden.

En omdat de verliezen zullen versnellen, riskeert de organisatie dat zij het aanbod te sterk aanscherpt. Bloomberg meldt dat de export van ruwe olie door Angola in juni zal terugvallen tot het laagste niveau sinds ten minste 2008.

"Angola heeft een serieus probleem, waarbij het verval steeds duidelijker zichtbaar wordt", zegt Richard Mallinson, analist bij consultants Energy Aspects Ltd in Londen. "Het lage cijfer in juni lijkt niet op een onderhoudspatroon, maar wijst op steilere, structurele dalingen."

De Organisatie van Olie-exporterende Landen (Opec) en haar bondgenoten zijn er in geslaagd een olie overschot weg te vagen door productiebeperkingen die begin 2017 werden geïntroduceerd. De prijzen schoten omhoog naar het hoogste punt in drie jaar tot boven US$ 75 per vat. Hun inspanningen zijn geholpen door toevallige verliezen in Venezuela, dat zes keer minder produceert als het beloofde. De olie-industrie in Venezuela is in de spiraal van een economische crisis gekomen.

Het risico waarmee Opec nu wordt geconfronteerd, is een te grote vermindering van de wereldmarkten, wat de prijzen naar hoogtepunten kan brengen oftewel de vraag naar olie kan doen krimpen. Het kan ook dat er een nieuwe tij van rivaliserende productie uit de VS op gang komt, aangezien de sluipende daling van Angola bijdraagt aan de aanhoudende malaise in Venezuela.

Onderbrekingen in de productie onder de leden van de organisatie kunnen de ruwe Brent-prijzen boven de US$ 80 per vat stuwen, zeggen analisten van the Bank of America Merrill Lynch, onder wie Francisco Blanch, hoofd commodity-onderzoek, in een notitie aan klanten.

Onbedoelde verstoringen van de toevoer zijn wijdverbreid in de groep. Nigeria en Libië waren vrijgesteld van de deal om de productie te verminderen, omdat hun productie al was afgenomen door lokale instabiliteit, terwijl de uitvoering van de overeenkomst door Irak alleen maar verbeterde nadat een politiek geschil de export tot staan bracht. Sommige handelaren schuwen nu al de Iraanse ruwe olie uit angst dat president Donald Trump sancties zal opleggen.

Tegen het einde van het jaar kan de druk op Angola worden verminderd door de start van een olieveld dat wordt beheerd door Total. Het veld van Kaombo, uitgesteld vanaf 2017, heeft een capaciteit van 230.000 vaten per dag. Dat komt misschien niet snel genoeg.

Hoewel de productie van alle olievelden na verloop van tijd afneemt naarmate de druk in hun reservoirs daalt, zijn de diepwateroperaties van Angola bijzonder duur om te onderhouden. Wegens ontoereikende investeringsuitgaven is het dalingscijfer van de inkomsten in Angola meer dan het dubbele van het globale gemiddelde, zo’n 13 tot 18%, schat Mallinson. "De meeste Angolese velden hebben na drie jaar geworsteld of zijn in een steile vervalfase terechtgekomen - het is de aard van de geologische kenmerken van de offshore-productie in Angola," zei hij. De strijd van het land zal de komende jaren alleen maar toenemen, voorspelt het Internationaal Energieagentschap. Sinds de piek van 1,9 miljoen vaten per dag in 2008 is de productie van Angola gezakt tot ongeveer 1,5 miljoen en zal volgens het bureau in 2023 dalen tot bijna 1,3 miljoen vaten per dag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May