Na twee jaar röntgenborstonderzoek AZP
28 Apr 2018, 10:25
foto
Het AZP beschikt nu over een nieuwe 3D mammograaf, de eerste in zijn soort in de regio. (Foto: Raoul Lith)


In het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is vrijdag een nieuwe 3D mammograaf in gebruik genomen. “Als vrouw, juich ik dit moment toe, wij vrouwen staan vandaag centraal en moeten het belang van een borstonderzoek met een mammogram niet onderschatten.” Claudia Redan, directeur van het AZP benadrukte in haar toespraak het belang van preventie en tijdig onderzoek voor een snelle detectie van borstkanker.

In 2015 raakte de mammograaf van het AZP defect en kon er geen nieuwe worden gekocht, vertelt Redan. Met een donatie van SRD 1,9 miljoen maakte Iamgold Rosebel het mogelijk om een state of the art mammograaf aan te schaffen. Staatsolie heeft ook een bijdrage geleverd van $37.500 voor bouwwerkzaamheden voor een patiëntvriendelijke omgeving.

Redan zegt dat het sterftecijfer van vrouwen aan borstkanker als gevolg van vooruitgang in de zorg, voorlichting en technologie gelukkig is gedaald, maar dat het percentage toch zorgwekkend is en dat dit vooral het gevolg is van late ontdekking. Ze vertelt dat het AZP het referentie centrum in Suriname is als het gaat om diagnostiek en behandeling van borstkanker in een multidisciplinaire setting, aangezien het ziekenhuis alles onder één dak heeft. De realisatie van het project is naast de donoren te danken aan de enorme inzet van de radiologen van het ziekenhuis, vindt de AZP-directeur. Ze riep vrouwen op om niet te wachten maar op tijd borstonderzoek te doen.

Enige in de regio
“Het is een unicum voor Suriname een 3D mammograaf te hebben, waarmee we behalve mammografie ook nog digitale tomosynthese en stereotactisch biopsie kunnen doen. Wij zijn de enige in de regio die dit nu kunnen,” vertelt radioloog Iswardat Thakoer. Het nieuwe röntgenapparaat met tomosynthese is de eerste in zijn soort binnen de regio en voldoet aan de geldende internationale standaarden. Met het geavanceerde 3D mammograaf kunnen foto’s van de borstklieren worden gemaakt vanuit verschillende richtingen om onder meer kleine tumoren in een vroeg stadium op te sporen, met een verhoogde kans op genezing.

Thakoer en zijn team gingen toen de mamograaf van het AZP in 2015 defect raakte op zoek naar fondsen voor de aanschaf van een nieuw apparaat en hielden zelfs een presentatie in De Nationale Assemblee hierover. De radioloog vertelt dat patiënten dankzij het apparaat niet meer naar het buitenland hoeven voor borstkanker onderzoek en er nu sprake is van volledige mammazorg in het AZP.

Sharmila Jadnanansing, manager Legal and Corporate Affairs van Iamgold-Rosebel vertelt dat haar bedrijf de aanvraag voor het apparaat in behandeling had genomen vanwege de duurzaamheid van het project en de impact die dit heeft op vrouwen. Rosebel draagt met het project op een duurzame manier bij aan optimale controle, preventie, vroegtijdige ontdekking en betere behandeling van borstkanker en het verbeteren van de gezondheidszorg in het bijzonder voor de Surinaamse vrouw, stelt Jadnanansing.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings- Simons geeft aan dat ondanks de moeite die de overheid had gedaan om het apparaat aan te schaffen, dit niet is gelukt. Ze blij is voor de samenleving dat er nieuwe onderzoeks- en behandelmogelijkheden komen dankzij het apparaat. Ze hoopt dat met de corporate citizenship van Iamgold, een nieuwe weg wordt ingaan waar er meer van dit soort initiatieven kunnen worden genomen, waar er ondersteuning wordt gegeven aan de curatieve zorg door verschillende sponsors.

Geerlings–Simons, die van huis uit ook medicus is, vindt dat het van belang is om het niveau van de curatieve zorg in stand houden en waar mogelijk te verbeteren, maar benadrukt vooral de aanpak van preventie. Alhoewel het volgens haar het maken van een mammogram een goede zaak is, zijn er andere factoren die echt aangepakt moeten worden om te voorkomen dat vrouwen in het AZP terecht komen voor borstkanker. Minder mensen moeten de route nemen naar de behandeling van borstkanker. Het begint met het verminderen van toxische stoffen in ons lichaam en onze voeding, vindt ze.

Raoul Lith

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May