China en India zullen nieuw hoofdstuk in relatie openen
28 Apr 2018, 08:27
foto
De Chinese president Xi Jinping en de Indiase premier Narendra Modi lopen langs het oostelijke meer in Wuhan, China. (Foto's: Reuters)


De leiders van China en India zijn vandaag na een informele top overeengekomen een nieuw hoofdstuk in hun relatie te openen. Het besluit komt slechts enkele maanden nadat een geschil over een deel van hun hooggelegen Himalaya-grens de angst voor oorlog opnieuw aan het licht bracht.

De Indiase premier Narendra Modi bracht ongeveer 24 uur door in de centrale Chinese stad Wuhan voor ontmoetingen met president Xi Jinping, een baanbrekende reis waarbij beiden hoopten dat deze openheid zou geven en vertrouwen zou koesteren.
De ontmoeting wordt beschreven als een informele bijeenkomst in plaats van een top. De twee mannen hielden vrijdag gesprekken die veel langer duurden dan verwacht en spraken op zaterdag tijdens thee drinken op een boottocht rond een schilderachtig meer.

"President Xi benadrukte dat de problemen tussen China en India van beperkte, tijdelijke aard zijn, maar de relatie tussen de twee landen is uitgebreid en duurt voort," vertelde de Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken Kong Xuanyou aan verslaggevers in Wuhan.

Hun verschillen zijn aanzienlijk: naast conflicten over delen van een grens van 3.500 km - de twee vochten een korte grensoorlog in 1962 - hebben de Aziatische reuzen gekibbeld over Xi zijn Belt and Road project, een infrastructureel wegenproject gebaseerd op de oude Zijderoute. India heeft onlangs nog zijn verzet tegen het grote handels- en vervoersplan laten blijken, omdat een deel van het project loopt door het door Pakistan beheerde Kasjmir, wat India als zijn grondgebied beschouwt.

Xi en Modi waren het erover eens dat hun problemen na verloop van tijd zouden worden opgelost. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken citeerde in een afzonderlijke verklaring, Xi die tegen Modi zei dat hun naties belangrijke drijvende krachten achter de economische groei in de wereld waren en dat een goede relatie positief zou zijn voor de wereldwijde stabiliteit.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Vijay Gokhale, zei dat beide leiders het erover eens waren dat ze hun geschillen vreedzaam konden behandelen. "Over de kwestie van de India-Chinese grensvraag, onderschreven de twee leiders het werk van de speciale vertegenwoordigers in hun streven naar een eerlijke, redelijke en wederzijds aanvaardbare regeling," zei hij. Hij voegde eraan toe: "En de twee leiders hebben ook onderstreept dat het in de tussentijd belangrijk is om vrede en rust te handhaven in alle gebieden van de grensregio India-China.”

Kong zei dat Modi en Xi de opgelaaide spanningen bij de grens afgelopen zomer niet bespraken, hoewel ze overeenkwamen om een rechtvaardige, redelijke en wederzijds aanvaardbare oplossing voor het grensprobleem te zoeken. "Het belangrijkste was dat we wederzijds vertrouwen moeten vergroten", zei hij. "De reden dat we dit geschil hadden was omdat we allebei wantrouwend tegenover elkaar waren."

Chinese staatsmedia prezen de toon van de reis. De overzeese editie van de officiële People's Daily van de heersende Communistische Partij zei in een commentaar op de voorpagina op zaterdag: "Twee grote landen zouden een geweldige samenwerking moeten hebben". Het publiceerde een grote foto van de twee leiders die elkaar de hand schudden.

De officiële China Daily zei in een redactioneel dat niet te ontkennen was dat wederzijds wantrouwen de twee landen ervan weerhield samen te werken. "Maar noch Beijing, noch New Delhi noemen de ander een vijand, wat betekent dat beide verwachten dat de bilaterale banden zullen verbeteren. Inderdaad, China en India zijn natuurlijke partners, "zei het.

Ondanks de positieve uitspraken, zijn er geen concrete afspraken gemaakt op de uitnodiging van Modi aan Xi om naar India te komen voor een vergelijkbare informele top. Toch zei Kong dat er een aantal projecten is waaraan China en India kunnen samenwerken in de geest van Belt and Road. "We zullen hen niet dwingen om iets te doen wat ze niet willen doen," zei hij.

India is al lang ongerust over de traditioneel nauwe banden die China onderhoudt met Pakistan. China is van zijn kant bezorgd over de inspanningen van de VS om India naar een maritieme "quad" van democratieën te trekken, waaronder Japan en Australië. China is ook wantrouwig over het onderdak dat India biedt aan de Dalai Lama en andere Tibetanen in ballingschap. Kong zei dat China niet geloofde dat India zijn officiële standpunt had gewijzigd dat Tibet deel uitmaakt van China.

Modi en Xi zullen binnenkort weer bijeenkomen, wanneer Modi in juni China bezoekt voor een top van het veiligheidsblok van de Shanghai Cooperation Organization die wordt geleid door China en Rusland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May