Bondskanselier Merkel lobbyt bij Trump over handel en Iran
28 Apr 2018, 02:52
foto
Bondskanselier Angela Merkel wordt verwelkomd door de Amerikaanse president Donald Trump. (Foto: Reuters)


De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat ze contact zal blijven houden met de Amerikaanse president Donald Trump over de Iraanse nucleaire deal, die hij zou kunnen schrappen. Merkel beschreef het internationaal akkoord van 2015 als een 'eerste stap' waardoor Teheran geen kernwapens kon ontwikkelen.

Trump heeft gezworen dat hij Iran nooit nucleaire wapens zou laten hebben, maar heeft niet gezegd of hij militair geweld zou overwegen. Merkel was vrijdag, gisteren, in Washington voor een kort "werkbezoek" met Trump. De optiek van haar reis stond in schril contrast met de pracht en praal die de Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn blitse staatsbezoek eerder deze week, ten deel viel.

Macron had drie dagen; Merkel had nauwelijks drie uur. De verschillen tussen de Duitse leider en de Amerikaanse president over de handel werden blootgelegd tijdens hun persconferentie op vrijdagmiddag. Ze hoopte Trump ervan te overtuigen om geen verhoogde Amerikaanse tarieven op te leggen op Europese staal- en aluminiumproducten. Berlijn verwacht dat een Amerikaanse vrijstelling voor wereldwijde rechten op 1 mei vervalt.

Een verslaggever vroeg Merkel of zij zekerheid had gekregen van Trump dat hij de tarieven niet zou opleggen. "De president zal beslissen. Dat is heel duidelijk," zei ze, te midden van een gecoördineerde lobby-campagne met andere Europese leiders. "We hadden een gedachtewisseling, de beslissing ligt bij de president." Trump zei dat hij een "wederkerige" handelsrelatie met Duitsland en andere Europese landen wilde.
De andere deadline die zwaar dreigt te worden voor de Duitse kanselier is 12 mei, wanneer Trump moet beslissen of hij de Amerikaanse sancties tegen Iran opnieuw wil instellen. Dit kan de nucleaire overeenkomst van 2015 met Iran tenietdoen, die volgens de wereldmachten cruciaal is om te voorkomen dat Teheran kernwapens ontwikkelt.

De Duitse bondskanselier hoopt Trump te overtuigen het pact niet te torpederen, wat Duitsland - samen met de VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en Rusland - heeft bezegeld. De Amerikaanse president heeft een herziening van het akkoord geëist om het ballistische raketprogramma van Iran en zijn invloedssfeer in het Midden-Oosten te beperken. Het is juist de invloed van Iran die de Amerikaanse bondgenoot Israël heeft gealarmeerd.

Merkel zei dat het pact in het tijdperk van Obama een "eerste stap was die heeft bijgedragen aan het vertragen van hun (Iran) activiteiten in dit specifiek opzicht". Tijdens zijn driedaags bezoek heeft de Franse president, Emmanuel Macron, ook geprobeerd Trump ervan te overtuigen om de Iran-overeenkomst te behouden.

Maar ondanks alle krantenkoppen over de tactiele "bromance" van de twee leiders, zei Macron dat hij vermoedt dat de Amerikaanse president zich uit het akkoord terugtrekt om "binnenlandse redenen". Op zijn beurt heeft Trump er bij Merkel op aangedrongen om de uitgaven aan de Duitse strijdkrachten te ondersteunen, tot 2% van het bbp, zoals vereist door de NAVO. Merkel zei vrijdag dat Duitsland 1,3% zou uitgeven aan defensie, een lichte stijging.

Vorig jaar, op haar eerste reis in Washington sinds Trump aantrad, was er een ongemakkelijk moment toen Trump blijkbaar haar aanbod van een handdruk verkeerd verstond. Maar op vrijdag schudde hij haar de hand, nadat hij haar met een kus op de wang had begroet. Terwijl hij haar verwelkomde bij het Oval Office, benadrukte Trump dat hij "een hele goede relatie" met zijn bezoeker had. Merkel glimlachte en knikte.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May