BEP blikt terug op 45-jarig bestaan
28 Apr 2018, 00:58
foto


De politieke partij Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) herdenkt zondag 29 april, haar 45e verjaardag op gepaste wijze. Ter gelegenheid hiervan blikt de partij terug op de ontstaansgeschiedenis.

De BEP, die aanvankelijk de Bosneger Eenheids Partij heette, is een fragmentatie van de Progressieve Bosneger partij, die op haar beurt voortgesproten is uit de politieke beweging Algemene Bosneger Partij (ABP), die in 1963 werd gevormd. Eerder in 1957 werd de Bosneger Partij Suriname (BPS) opgericht. In 1959 werd de naam BPS veranderd in Marron Partij Suriname (MPS). Voor de correctheid dient vermeld te worden, dat noch de ABP, noch de BPS/MPS op statutaire gronden gestoeld waren.

Het politieke emancipatieproces van de meest achtergestelde en gemarginaliseerde bevolkingsgroep werd in de tweede helft van de twintigste eeuw manifest. Echter zou met de oprichting van de BEP op 29 april 1973 op fundamentele en structurele wijze, dus geprofessionaliseerd, het politieke emancipatieproces ter hand worden genomen. De partij kreeg haar statuten en partijsymbool. Het was vanaf dat moment evident waarvoor de partij staat, namelijk in politieke eenheid de geformuleerde ontwikkelingsdoelen te realiseren ter verheffing van de primaire doelgroep in sociaaleconomische, maatschappelijk en educatief opzicht.

De partij heeft door de maatschappelijke ontwikkeling ups en downs gekend. In 1973 nam de BEP alleen deel aan de algemene verkiezing, maar verwierf geen zetel. In 1977 nam de BEP in combinatie verband met de PBP onder de naam Wi Egi Boesnengre Partij deel aan de verkiezing. Ook bij deze verkiezing kon geen zetels worden behaald. In aanloop naar de vervroegde verkiezing van maart 1980, vormde de BEP met de Volkspartij en de Verenigde Indiaanse Partij een combinatie om deel te nemen aan de verkiezing. Deze verkiezing ging niet door als gevolg van militaire ingreep/revolte op 25 februari 1980. In 1987 werd de partij gereactiveerd, maar kon vanwege onder ander de excessen van de Binnenlandse Oorlog niet vrijelijk en optimaal functioneren in die gebieden waar de achterban het grootst is.

Met de intrede van de Wet op Politieke Partijen, heeft de partij een naamsverandering moeten ondergaan. De initialen BEP blijven gehandhaafd, maar betekenen nu Broederschap en Eenheid in Politiek. De partij werd toegankelijker gemaakt voor niet traditionele achterban. In 1990 heeft een down moment zich binnen de partij voorgedaan. Enkele vooraanstaande medeoprichters van de BEP verlieten in 1990 de partij om de hen moverende reden en richten de ABOP op.

Vanuit de BEP, welke de eenheidsgedachte hoog in haar banier draagt, zijn in 1991, 1996, 2000 diverse pogingen ondernomen om tot herstel van de politieke eenheid te geraken, echter zonder succes. Ondertussen hadden de BEP en de PALU het idee geopperd om een alternatieve samenwerkingsverband op te richten. Dit idee resulteerde in de oprichting van DA91, echter zonder PALU. De BEP verwierf voor het eerst sedert haar bestaan DNA-zetels. De heren Bill Pryor, Marcel With en wijlen Ronny Pansa, werden de eerste DNA-leden van de BEP.

In 2003 bedacht de BEP een andere strategie om de eenheidsgedachte vorm te geven. Deze poging heeft in dat jaar geresulteerd in het protocol van Unique. De politieke bundeling A Combinatie werd een feit. Gaandeweg het proces tot deze politieke eenheid ontstond een tweede fragmentatie, SEEKA. Ook voor dit probleem heeft de BEP een tactisch consensusmodel oplossing bedacht. SEEKA werd in de samenwerking A Combinatie opgenomen. A Combinatie behaalde in de verkiezingen van 2005 5 zetels, waarvan de BEP 4 zetels verwierf.

De BEP heeft in 2005, in samenwerking met het toenmalige Nieuw Front, voor het eerst regeermacht gehad. Onder de regering Venetiaan-Sardjoe was de BEP verantwoordelijk voor het ministerie van Volksgezondheid met Celcius Waterberg als minister en het departement van Regionale Ontwikkeling met Michel Felisi aan het roer. Na de verkiezingen van mei 2005 is Alendy vicevoorzitter van De Nationale Assemblee geworden.

Enkele van de speerpuntprojecten van de BEP, die in deze vijf jaren gerealiseerd zijn, betreffen de asfaltering van de wegstrekking Paranam-Afobakka en Berg en Dal-Atjoni. Verder de asfaltering van de oostelijke deel van de Oost-West verbinding. Ook het elimineren van de malaria of deze structureel en fundamenteel terugdringen tot het uiterste minimum, is een wapenfeit van de BEP in één regeerperiode. De opzet van de groei of ontwikkelingskerncentra Stoelmanseiland, Atjoni en Snesikondre zijn wapenfeiten van de BEP.

In 2010 is de BEP wederom in A Combinatie verband de verkiezingen ingegaan en behaalde 4 van de 7 zetels. Echter heeft de BEP in aanloop naar de verkiezingen van 2010 haar dieptepunt gekend bij dat bekend 'laat is laat' drama. Wat en wie de oorzaak is geweest van dit drama weet de samenleving ondertussen al. BEP heeft slechts met 2 ministers zitting gehad in regering Bouterse-Ameerali en is na 1½ jaar uit de coalitie gezet.

In deze periode is de BEP als gevolg van de onheuse behandelingen uit A Combinatie gestapt. Echter hebben 2 van de 4 DNA leden de partij de rug toegekeerd, waardoor er wederom een splitsing is ontstaan binnen de partij. Een groep verliet de partij en richtte de BP-2011 op onder leiding van Linus Diko. De partij heeft zich, ondanks deze tegenslagen, staande kunnen houden en behaalde in V-7 verband 2 zetels bij de verkiezingen van 2015.

Bij het uiteenvallen van V-7 heeft de BEP, op uitnodiging van de NDP (de winnaar van de verkiezing), deelgenomen aan de huidige regering Bouterse-Adhin. Vanwege de democratische principes van de partij, heeft de partij op februari 2018 een nieuw, jong en dynamisch hoofdbestuur onder leiding van voorzitter Ronnie Asabina gekozen, waarmee de partij zich klaarmaakt om met meer zetels wederom regeermacht te krijgen na de verkiezingen van 2020.

Hoe het ook zij, de BEP is een partij die altijd zal blijven streven naar sociale rechtvaardigheid en zekerheid, vrijheid en gelijkheid, maar ook het creëren van een gezond en duurzaam klimaat waar ondernemerschap loont en groeit.

Media Team
Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May