Belangstelling voor opleiding huwelijksambtenaren groeit
27 Apr 2018, 20:34
foto
Stanley Soeropawiro, beleidsadviseur van Biza.


De belangstelling voor de opleiding tot huwelijksambtenaren groeit. De afdeling Religieuze Aangelegenheden (RA) van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft tijdens de registratie van belangstellenden voor de opleiding tot huwelijksambtenaren 68 aanmeldingen gehad. Voor de vorige opleiding hadden zich 46 personen geregistreerd.

Dit jaar waren er vanuit Paramaribo en omliggende districten 34 aanmeldingen, terwijl Nickerie 34 belangstellenden heeft geregistreerd. In elke groep zitten er maximaal 25 deelnemers. Zijn er bijvoorbeeld 50 geregistreerden, dan worden er twee opleidingen binnen een jaar gedraaid, zegt Stanley Soeropawiro, beleidsadviseur van Biza belast met Religieuze Aangelegenheden. De afdeling Religieuze Aangelegenheden heeft als belangrijkste focus de religieuze organisaties.

Voldoende behoefte
Om een opleiding te kunnen draaien, moet er wel voldoende animo zijn vanuit de religieuze organisaties. Indien er weinig aanmeldingen zijn, dan wordt voor het desbetreffende jaar geen cursus verzorgd. Blijkt in de praktijk echter dat de behoefte heel erg groot is, dan kunnen ook meerdere opleidingen per jaar gedraaid worden. “Als een organisatie zegt: ik wil een nu ook huwelijksambtenaar hebben of ik heb er al een paar en ik wil nog eentje erbij, dan kunnen zij de voordrachten doen. En voordat de opleiding gedraaid wordt, worden de organisaties tijdig op de hoogte gesteld”, zegt Soeropawiro.

Het minimale aantal deelnemers om een opleiding te kunnen starten is 25, waarbij elke organisatie voordrachten kan doen. Wanneer er voldoende aanmeldingen zijn, worden de nodige voorbereidingen getroffen voor het verzorgen van de opleiding zelf. Deze voorbereidingen duren ongeveer twee weken. Dat geldt voor zowel het theoretisch als praktisch gedeelte. Tijdens de training worden de deelnemers vaardigheden bijgebracht, die zij dienen te kennen bij het sluiten van een religieus huwelijk. Na een succesvolle afronding mogen zij hun certificaat ontvangen. Zij worden dan erkend en ingeschreven in het openbaar register als huwelijksambtenaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May