Korea's maken afspraken om spanningen te verminderen
27 Apr 2018, 14:39
foto
De Koreaanse leiders bij de militaire demarcatielijn die beide landen van elkaar scheidt. (Foto's: Reuters)


Noord- en Zuid-Korea hebben een voorzichtige stap gemaakt naar vrede op het Koreaanse schiereiland. Tijdens een historische top vandaag hebben beide leiders gezegd te streven naar beëindiging van de oorlog die dateert van 1950. Als onderdeel van inspanningen om de spanningen te verminderen, zijn beide partijen overeengekomen om een verbindingsbureau te openen, propaganda-uitzendingen te stoppen, folders langs de grens te laten vallen en Koreaanse families die door de grens gescheiden zijn de mogelijkheid te bieden elkaar te ontmoeten.

Dagen voor de top zei Kim Jong-Un dat Noord-Korea de nucleaire en lange-afstandsraketproeven zou opschorten en zijn enige bekende kerntestlocatie zou ontmantelen. Maar er is brede scepsis over de vraag of Kim klaar is om afstand te doen van het nucleaire arsenaal dat zijn land decennia lang heeft ontwikkeld. Noord-Korea heeft zijn nucleaire wapens steeds rechtvaardigt als een noodzakelijk afschrikmiddel tegen Amerikaanse invasie. En de Noord-Zuid top heeft nauwelijks duidelijkheid gebracht over Kim zijn intenties.

"Alles zal niet in een oogwenk worden opgelost", zei Kim Young-hee, een Noord-Koreaanse overloper-econoom bij de Korea Development Bank. “Kim Jong Un heeft de bal gelegd in het Amerikaanse gerechtshof. Hij kondigde denuclearisatie aan en beloofde nucleaire testen te stoppen", zei ze. "Dat zegt ons dat hij wil dat de Verenigde Staten de veiligheid van zijn regime garandeert ... in ruil voor denuclearisatie."
Het is niet de eerste keer dat leiders van Noord- en Zuid-Korea hoop op vrede hebben uitgesproken. Twee eerdere topconferenties in Pyongyang in 2000 en 2007 hebben de wapenprogramma's van het Noorden niet gestopt of de betrekkingen op duurzame wijze verbeterd.

"We zullen ons best doen om goede resultaten te bereiken door nauw te communiceren, om ervoor te zorgen dat onze vandaag ondertekende overeenkomst voor de hele wereld, niet eindigt als slechts een begin zoals vorige overeenkomsten vóór vandaag", zei Kim nadat de overeenkomst was getekend.

Eerder begroette de Zuid-Koreaanse leider Moon Jae-in zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Kim op de militaire demarcatielijn waar de mannen glimlachten en elkaar de hand schudden. In een ongeplande beweging nodigde Kim Moon uit om even Noord-Korea binnen te stappen, voordat de twee leiders hand in hand weer over de demarcatielijn stapten.

"Ik was opgewonden om elkaar op deze historische plek te ontmoeten en het is echt ontroerend dat je helemaal naar de demarcatielijn bent gekomen om mij persoonlijk te begroeten," zei Kim in zijn gebruikelijke zwarte Mao-pak. "Een nieuwe geschiedenis begint nu. Een tijdperk van vrede, vanaf het beginpunt van de geschiedenis," schreef Kim in het Koreaans in een gastenboek in het Peace House van Zuid-Korea voordat de gesprekken begonnen.

Tijdens een besloten bijeenkomst in de ochtend vertelde Kim aan Moon dat hij naar de top was gekomen om de geschiedenis van conflicten te beëindigen en maakte grappen dat hij spijt had dat Moon wakker had gemaakt met zijn raketproeven in de vroege ochtend. Moon en Kim brachten hun gezamenlijke verklaring uit voor het bijwonen van een diner banket. Nadien hebben ze met hun vrouwen naar een muziekoptreden keken en hielden elkaars hand vast terwijl ze keken naar een fotomontage van hun gesprekken die was verwerkt in een K-pop lied waarin de woorden “wees weer een familie” waren verwerkt.

Na een warm afscheid, is Kim teruggereden naar Noord-Korea. Kim zal naar verwachting de Amerikaanse president Donald Trump eind mei of in juni ontmoeten. De Verenigde Staten heeft 28.500 troepen in Zuid-Korea als een erfenis van de Koreaanse oorlog, die eindigde in een wapenstilstand en geen vredesverdrag. De oorlog plaatste Zuid-Korea, de Verenigde Naties en Amerikaanse troepen tegenover het communistische noorden, gesteund door China en Rusland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May