EBS lijnwerkers hebben extra kennis opgedaan
27 Apr 2018, 05:34
foto
Medewerkers van de EBS hebben die met succes een linesmen training hebben gevolgd. Zij hebben in twee weken heel wat vaardigheden geleerd. (Foto: Raoul Lith)


Bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) hebben meer dan 220 medewerkers deelgenomen aan een linesmen training. Deze training valt onder het ‘Linesmen Training Program IV’ dat wordt uitgevoerd samen met de stichting Suriname American Brotherhood Initiative (SABI). “De lijnwerkers van de EBS zijn gedurende twee weken verschillende vaardigheden bijgebracht. De nadruk is gelegd op veiligheid,” zegt Sonny Letnom, hoofd van de afdeling belast met netontwikkelingen.

Letnom geeft aan dat een lijnwerker belast is met het bouwen van elektriciteitsnetten en het onderhouden hiervan. De lijnwerkers zijn getraind in laagspanning (110v en 220v) en hoogspanning (transmissie 12000v + en distributie). Volgens Letnom is het belangrijk om de ontwikkelingen die plaatsvinden in de wereld bij te benen. Met de skills die bijgebracht zijn, kunnen zaken efficiënter en effectiever worden aangepakt. Letnom zegt dat de EBS bezig is de achterstanden in te lopen. Het doel is om dit jaar zeker 90 kilometer aan hoogspanningsnet te bouwen. Met de vaardigheden die zijn aangeleerd, moet dit volgens hem kunnen.

Rabin Parmessar, algemeen directeur van de EBS, zegt dat burgers steeds kritischer wordt. De vraag die steeds terugkomt is, of de EBS de beste diensten, op de juiste wijze en de meest klantvriendelijke en efficiënte wijze, kostenbesparend heeft geleverd. “In dat licht hebben we geen keus om onze organisatie ook als zodanig in te richten.” Parmessar geeft aan dat de linesman training succesvol geweest is en de standaard zet voor de energie-industrie in Suriname.

SABI bestaat uit vrijwilligers die jaarlijks kostenvrij naar Suriname reizen om kennis over te dragen. Zij zijn ook werkzaam op hetzelfde gebied in Amerika. De bedoeling is dat EBS medewerkers ook worden getraind in het repareren van de voertuigen die gebruikt worden. Ook voor de andere afdelingen wordt de expertise verder uitgebouwd. Volgend jaar staan training zoals storingen opheffen, safety, onderhoud van equipement en voertuigen.

Samson Wilson, trainer van SABI, zegt dat er zij aan zij gewerkt is met de linesman. "Het gereedschap is een beetje anders, maar we zijn hetzelfde als het gaat om het werk te doen op een veilige manier. Wilson zegt dat er een verschil te merken is met vier jaar geleden. De mensen letten meer op elkaar en communiceren met elkaar voordat ze beginnen en tijdens het werken. Ook de EBS ziet het belang in van veiligheid en werkt daaraan vindt de instructeur.

SABI initiatiefnemer Brady Hansen, zegt dat het project zijn leven veranderd heeft. In het weekend heeft hij meegemaakt hoe een linesman onder moeilijke omstandigheden in Coronie aan een lijn heeft gewerkt. Hij ziet enorme groei bij de Surinaamse linesman en het bedrijf. “You guys have grown, you’ve adapted en you’re linesmen rising up”. De trainees uit de verschillende districten hebben allemaal een certificaat ontvangen. Hansen heeft ook extra gereedschappen en werktuigen overhandigd aan EBS.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May