Amerikaanse leiders spreken zich uit over corruptie
15 Apr 2018, 10:30
foto
De Amerikaanse vicepresident, Mike Pence, in gesprek met Venezolaanse oppositieleden in de residentie van de VS-ambassadeur in Lima.. (Foto: AP)


Leiders uit heel Amerika hebben zaterdag gezworen de systemische corruptie die veel van hun eigen regeringen teistert, aan te vechten. Ze hebben echter relatief weinig vooruitgang geboekt bij het bepalen van een regionaal antwoord op de groeiende humanitaire crisis in Venezuela.


Zestien van de 33 naties die bijeen waren voor de achtste Summit of the Americas hebben in een verklaring Venezuela opgeroepen om vrije en transparante verkiezingen te houden en internationale hulp toe te staan voor de noodlijdende bevolking.
Maar de gezamenlijke verklaring van overwegend conservatieve landen verschilde niet veel van eerdere verklaringen. Er zijn geen beloften gedaan voor extra geld om buurlanden te helpen om te gaan met een groeiende migratiecrisis. Washington heeft vrijdag bijna US$ 16 miljoen toegezegd als noodhulp voor de migratiecrisis.

Hoewel het thema van de bijeenkomst van leiders van het Westelijk Halfrond de strijd tegen corruptie was, gebruikten veel leiders het platform om hun zorgen over Venezuela te uiten. President Nicolas Maduro gaat door met zijn plannen om presidentsverkiezingen te houden die door veel buitenlandse regeringen als een schijnvertoning worden beschouwd. Toch waren er een handvol Venezolaanse bondgenoten aanwezig, waaronder Cuba en Bolivia, en de enige gezamenlijke verklaring die tijdens de top werd aangenomen, was een verbintenis in de hele regio om corruptie uit te roeien.

De Lima Commitment: Democratic Governance Against Corruption omvat 57 actiepunten waarvan de Peruaanse president Martin Vizcarra zei dat het als een basis dient voor het voorkomen van corruptie. Analisten zijn sceptisch dat dit tot een tastbare verandering zal leiden. Veel aanwezige staatshoofden leiden overheidsdiensten die worden beschuldigd van misbruik van publieke middelen, het belemmeren van gerechtigheid en het aannemen van steekpenningen.

De top van dit jaar was nog een van de minst bezochte, waardoor vragen rijzen over de toekomst van de regionale bijeenkomst die in 1994 is begonnen tijdens de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton. De huidige Amerikaanse leider Donald Trump heeft zijn eerste reis als president naar Latijns-Amerika geannuleerd. Hij was bezig met de reactie van de VS op een schijnbare aanval met chemische wapens in Syrië. Meer dan een dozijn andere regionale presidenten volgden zijn voorbeeld, sommigen in schijnbare solidariteit met Maduro, wiens uitnodiging was ingetrokken.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zei zaterdag dat de VS een bod zou uitbrengen om de volgende top in 2021 te organiseren in een duidelijke daad om twijfels weg te nemen over de betrokkenheid van het land bij de regio. Het oorspronkelijke doel van de top was het bevorderen van representatieve democratie en vrijhandel in Noord- en Zuid-Amerika, maar in de afgelopen jaren waren beide zaken zeer spraakmakende onderwerpen. In plaats daarvan is het een podium geworden voor ongemakkelijke ontmoetingen tussen linkse leiders en hun conservatievere tegenhangers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May