Colombia: Bom doodt acht politieagenten
12 Apr 2018, 14:03
foto
De bom was geplaatst op een smalle zandweg en heeft acht politieagenten gedood in het noordwesten van Colombia. (Foto: Colombian Police)


De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft de veiligheidstroepen opgedragen te jagen op een criminele bende die bekend staat als de Golf Clan. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor een bomaanslag waarbij acht politiemannen in het noordwesten van Colombia werden gedood.

De bom ging woensdag af toen de officieren ambtenaren begeleidde die land teruggaven aan plattelandsbewoners die waren ontheemd door het gewapend conflict in Colombia. De Golf Clan heeft naar schatting ongeveer 1.800 leden. Het is Colombia's grootste drugsbende.

De groep heeft de controle over veel van de routes die worden gebruikt om drugs van Colombia naar de VS en zo ver weg als Rusland te smokkelen. Zij houdt zich ook bezig met afpersing, illegale mijnbouw, mensenhandel, gedwongen verplaatsingen en moord.

Barbaarse daad'
"Deze barbaarse daad zal niet ongestraft blijven," zei president Santos, voordat hij de politie aanspoorde om hun inspanningen op te voeren tegen de Gulf Clan, die ook bekend staat als Los Urabeños naar het gebied waar de groep het actiefst is.

Politie-generaal Gustavo Moreno zei dat de bom op een smalle zandpad was geplaatst en op afstand is ontstoken toen een auto met de officieren voorbij reed. Hij zei dat officieren later radiocommunicatie hadden onderschept waarin de Golf Clan opschepte over de aanval.

De Colombiaanse veiligheidstroepen hebben enkele van de topleiders van de bende de afgelopen maanden gearresteerd of gedood, maar het blijft een machtige groepering. Naar verluidt zitten er ook zowel linkse voormalige Farc-rebellen die ontevreden waren over het vredesproces als hun rechtse voormalige paramilitaire rivalen bij de groep.

De Golf Clan had afgelopen kerst een tijdelijk eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd en de wens uitgesproken om met de regering te onderhandelen, maar gesprekken om zijn leiders ervan te overtuigen zichzelf aan te geven, hebben tot nu toe geen zichtbare resultaten opgeleverd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May