Advocaten: Bewijs in strafzaak Autar onrechtmatig
12 Apr 2018, 06:28
foto


De raadslieden Robby Denz en Aryan Ramlakhan vinden dat het Openbaar Ministerie (OM) het bewijs in de strafzaak waarin ex-officier van justitie Ryan Autar en de BBS'er Amit Ramdas terecht staan, onrechtmatig heeft verkregen. Op basis hiervan hebben de advocaten woensdag de kantonrechter gevraagd om de verdachten vrij te spreken van de algehele tenlastelegging.

Officier van justitie (ovj) Cynthia Klein had reeds tegen haar ex-collega Autar een straf voorgesteld van 24 maanden, waarvan 23 voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Hij mag voor vijf jaar zijn beroep niet uitoefenen. De strafeis tegen Ramdas is 12 maanden, waarvan 11 voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht.

Denz voerde aan dat het bewijs door het OM bij wet niet geregeld is. Vanaf de aanhouding van Ramdas is er gefilmd. Het bewijs dat het OM heeft, is volgens de raadsman slechts een verklaring van de medeverdachte die niet door getuigen ondersteund wordt. De advocaat zegt dat het OM slechts de verklaring van Ramdas heeft gebruikt tegen Autar. Ook vindt de advocaat het vreemd dat op een telefoonnummer twee WhatsApp accounts voorkwamen. Volgens Denz had het OM zijn huiswerk beter moeten maken en het Nederlandse telefoonnummer moeten uitzoeken. Collega Ramlakhan benadrukte dat de wetgever gesteld heeft dat het bewijs uit twee onafhankelijke bronnen geput moet worden.

De medeverdachte Ramdas zei dat hij een les heeft geleerd en dat hij niet meer behulpzaam zal zijn. Autar die afwezig was, had zijn laatste woord op schrift gesteld. Raadsman Denz heeft het voorgelezen. Autar meende niet meer in herhaling te treden. Hij gaf te kennen dat deze strafzaak zijn levenssfeer totaal vernietigd heeft. Volgens Autar is hij onschuldig en geen van de getuigen hebben hem herkend. Ze hebben slechts een etniciteit aangegeven.

Autar zou SRD 1800 hebben gevraagd om een ingevorderd rijbewijs bij een verkeersovertreding terug te geven. Dit zou Ramdas in orde hebben gemaakt. Het ging om het rijbewijs van een zoon van zijn collega. Een andere kennis van Ramdas heeft SRD 1300 betaald om zijn rijbewijs terug te krijgen. In een derde geval zou SRD 1750 zijn betaald. Een andere man gaf aan dat hij SRD 1500 had neergeteld op het Parket om zijn rijbewijs terug te krijgen. In een andere zaak zou Autar US$ 5000 hebben geëist.

Bij het in ontvangst nemen van het bedrag is Ramdas aangehouden. In bijzijn van de politie moest Ramdas bellen naar Autar om het bedrag te ontvangen. De politie heeft de toenmalige ovj aangehouden toen hij het geld in ontvangst nam. Deze kwestie is ook vastgelegd. Ook in een ander geval is buiten procedures om gehandeld, bracht de ovj naar voren. Autar heeft steeds ontkend dat hij geld heeft gekregen van Ramdas. Hij zou opzettelijk ingespeeld hebben op gevallen die de BBS'er heeft aangekaart om hem op heterdaad te kunnen betrappen. Op 14 mei zal de kantonrechter uitspraak doen in deze zaak.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May