Zuid Korea: Ex-leider Park Geun-hye krijgt 24 jaar celstraf
06 Apr 2018, 13:20
foto
Park Geun-hye werd kort na haar arrestatie in mei naar de rechtbank geleid.(Foto: AFP)


De voormalige president van Zuid-Korea Park Geun-hye is veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf nadat zij schuldig was bevonden aan machtsmisbruik en chantage. Het vonnis is live uitgezonden en is het hoogtepunt van een schandaal dat het land op zijn grondvesten deed schudden. Het heeft de woede van het volk gevoed tegen politieke en zakelijke elites.

Park heeft ook een boete van US$ 17 miljoen gehad. Ze heeft te maken gehad, met een reeks corruptie-aanklachten. De voormalige leider was vandaag niet in de rechtbank voor het vonnis. Ze heeft haar rechtszittingen geboycot en heeft de rechtbanken eerder beschuldigd van vooringenomen gedrag tegen haar. Ze heeft ook alle vergrijpen ontkend en heeft gezegd dat ze in beroep gaat tegen haar vonnis.

Rechter Kim Se-yoon zei dat Park "geen teken van berouw" had getoond na het veroorzaken van "enorme chaos" in het land. "We kunnen het niet helpen, maar houden haar hoofdelijk verantwoordelijk", zei de rechter.

De presidentiële residentie van Zuid-Korea, het Blauwe Huis, heeft na het vonnis een verklaring afgelegd die het een 'hartverscheurende gebeurtenis voor het land' noemt. "Een geschiedenis die niet wordt herinnerd, zal zich zeker herhalen,” staat in de verklaring.

De stap van de autoriteiten om vrijdag het vonnis live te laten uitzenden was ongekend, maar ze beriepen zich op de buitengewone publieke belangstelling voor de zaak. Park is schuldig bevonden aan 16 van de 18 aanklachten, waarvan de meeste betrekking hadden op omkoping en chantage.

De rechtbank oordeelde dat zij samen met haar goede vriend, Choi Soon-sil, druk had uitgeoefend op conglomeraten als elektronicagigant Samsung en winkelketen Lotte om miljoenen dollars te geven aan stichtingen van Choi. Ze werd ook veroordeeld voor het dwingen van bedrijven om lucratieve deals te sluiten met bedrijven die eigendom zijn van Choi en om geschenken te doneren aan Choi en haar dochter. Bovendien werd Park schuldig bevonden aan het lekken van vertrouwelijke presidentiële documenten aan Choi. Ze heeft zeven dagen om bezwaar aan te tekenen.

Een vriendschap ligt ten grondslag aan de ondergang van de eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea. Park en Choi waren jeugdvrienden en Choi werd snel de belangrijkste vertrouweling van de leider. Maar hun relatie kwam recentelijk onder intens openbaar toezicht te staan en de aanklacht luidde dat Choi door haar connectie met Park ongepaste invloed had op de zaken van een land.

Choi werd uiteindelijk schuldig bevonden aan corruptie en eerder dit jaar veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Na een lange reeks hoorzittingen en maanden van straatprotesten waarin ze werd opgeroepen haar ontslag te nemen, werd Park in maart 2017 definitief van haar functie ontheven, waardoor ze de eerste democratisch gekozen president werd die is afgezet. Ze werd kort daarna gearresteerd en is sindsdien in hechtenis geweest.

Enkele van de grootste Zuid-Koreaanse bedrijven en hun leiders zijn ook betrokken bij het schandaal, evenals talrijke figuren uit de entertainmentwereld en overheidsdienaren. Samsung's de facto leider Lee Jae-yong, ook bekend als Jay Y Lee, werd in het bijzonder uitgekozen nadat uit details bleek dat hij een paard had gegeven aan Choi's dochter Chung Yoo-ra, die een paardensportliefhebber is. Hij werd tot de gevangenis veroordeeld, maar diende slechts vijf maanden voordat hij werd vrijgelaten, toen een hof van beroep zijn vonnis verminderde en opschortte.Chung heeft ook kritiek gehad en werd vorig jaar door Denemarken uitgeleverd aan Zuid-Korea om te worden ondervraagd.

Park, de eerste vrouwelijke leider van het land, was ook de eerste democratisch gekozen president die is afgezet. Maar zij is niet de enige voormalige president die gearresteerd is voor corruptie. Vorige maand is voormalige leider Lee Myung-bak beschuldigd van corruptie. Hij zou tijdens zijn ambtstermijn steekpenningen hebben aangenomen. Twee anderen, Chun Doo-hwan en Roh Tae-woo, werden veroordeeld voor verraad en corruptie in de jaren negentig. In 2009 pleegde de voormalige president Roh Moo-hyun zelfmoord terwijl hij werd onderzocht op corruptie.

De veroordeling van Park heeft een streep getrokken onder wat de geschiedenis ingaat als één van de grootste corruptieschandalen in Zuid-Korea in de laatste jaren. Het schandaal heeft geleid tot een groter bewustzijn en kritiek op de al lang bestaande hechte banden tussen de politieke elite en chaebols, of door families gerunde conglomeraten die de economie van Zuid-Korea domineren.

Het heeft ook de opkomst van de liberale Moon Jae-in aangewakkerd, Park's vorige politieke tegenstander die haar uiteindelijk als president verving na een campagne op een platform van een schone regering. Maar Zuid-Koreanen zijn verdeeld over het vonnis. Honderden Park-supporters verzamelden zich buiten de rechtbank en zwaaiden met nationale vlaggen tijdens de uitspraak. Sommigen zaten in tranen na de veroordeling, met anderen begon een protestmars. "De rechtsstaat in dit land is vandaag dood", zei een pro-Park demonstrant.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May